Glas Javnosti

GUGL DONOSI VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Gmail i Gugl Docs dobijaju pomoć za trku sa Majkrosoftom

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

U želji da se takmiči sa Microsoft-om koji je u svojim servisima implementirao ChatGPT, Google sada donosi sličnu funkcionalnost.

Malo je reći da je veštačka inteligencija kompanije OpenAI, ChatGPT, uzdrmala svet. Sposobnost ovog čet-bota je isprobalo više od 100 miliona ljudi, a koliko može biti koristan su prepoznale i najveće tehnološke kompanije, kao što je Microsoft, koje su ga implementirale u svoje servise.

Međutim, iako Google raspolaže najvećom količinom podataka na svetu, i iako je zbog veštačke inteligencije na kojoj radi jedan inženjer izašao u javnost, tvrdeći da je svesna, stiče se utisak da je kompaniju itekako iznenadila popularnost i napredak tehnologija koja pokreće ChatGPT, ali i njena primena u Microsoft servisima. Kako ne bi zaostao, Google je sada najavio da donosi generisanje teksta pomoću veštačke inteligencije na Gmail i Google Docs.

Kada je Google Docs u pitanju, Google tvrdi da će uvođenje veštačke inteligencije omogućiti pravljenje nacrta željenog teksta, prikazujući primer u kojem Docs kreira nacrt opisa posla na osnovu vrlo kratkog upita - slično ChatGPT čet-botu, samo unutar aplikacije za obradu teksta.

 

Google takođe tvrdi da će buduće iteracije Docs aplikacije uključivati mogućnost "razmene ideja, traženja grešaka, pisanje i izmene" uz pomoć veštačke inteligencije.

Osim Docs-a, Google je takođe predstavio AI funkcije unutar Gmail-a. Nadograđujući se na već dostupne Smart Reply i Smart Compose funkcije, Gmail će moći da kratke mejlove proširi, kao da i promeni izražavanje u formalniji ton. Veštačka inteligencija će takođe moći da skraćuje dugačke pasuse, izvlači teze, kao i da napiše nacrt mejla na osnovu kratkog uputstva.

AI alatke će od ovog meseca biti dostupne određenim korisnicima, nakon čega će njihova dostupno biti proširena i na ostatak korisničke baze. Jedna od glavnih poruka koju je Google tokom najave poslao jeste da "AI nije zamena za domišljatost, kreativnost i pamet pravih ljudi".

U videu ispod možete videti kako će izgledati upotreba veštačke inteligencije u Google servisima:

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR