Glas Javnosti

FLORIDA UVODI STROGE MERE: Nema više društvenih mreža za mlađe od 16 godina

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Predstavnički dom Floride usvojio je zakon kojim se zabranjuje korišćenje društvenih medija osobama mlađim od 16 godina, bez obzira na odobrenje roditelja.

Nacrt zakona, usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, ne precizira koje platforme će biti zabranjene, ali se fokusira na sve društvene medije koji prate aktivnosti korisnika, omogućavaju deci da postavljaju materijal i komuniciraju sa drugima, i koriste funkcije koje podstiču zavisnost.


Predsedavajući Predstavničkog doma, Pol Rener, istakao je važnost zaštite dece od negativnih efekata društvenih mreža kao jedan od prioriteta.

Republikanski poslanik Tajler Sirois, inicijator ovog zakona, kritikovao je poslovni model društvenih mreža, tvrdeći da eksploatišu decu tokom njihovog odrastanja.


On je naglasio da platforme održavaju decu "zakačenom" koristeći talase dopamina kroz funkcije kao što su automatsko reprodukovanje, lajkovi i obaveštenja. Osim toga, zakon zahteva od kompanija da trajno brišu lične podatke prikupljene sa ugašenih naloga.


Predlog zakona još čeka odobrenje u Senatu, koji takođe kontrolišu republikanci, kao i Predstavnički dom Floride.

Ovaj potez Floride sledi slične akcije u nekoliko američkih država koje imaju za cilj smanjenje onlajn rizika za mlade tinejdžere.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR