Glas Javnosti

Disney, Hulu i ESPN+ uvode ograničenja na deljenje lozinki u pokušaju da zaštite svoje prihode

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Disney je izjavio da će se strože kontrole uvesti tokom 2024. godine, sa razvojem neophodne tehnologije za sprovođenje ovih mera.

Disney, Hulu, i ESPN+ su započeli akciju protiv deljenja lozinki, prateći primer Netflixa koji je već preduzeo slične korake. U avgustu 2023, izvršni direktor Disney-a, Bob Iger, najavio je mere protiv deljenja lozinki, a kasnije su ažurirani korisnički ugovori za kanadske pretplatnike Disney+, što je bio signal za širenje ovih mera na ostale zemlje, uključujući i SAD​. Hulu je počeo da obaveštava korisnike o novim ograničenjima koja sprečavaju deljenje naloga van domaćinstva, sa detaljnim analizama upotrebe naloga kako bi se utvrdilo poštovanje novih pravila​.

Disney+ i Hulu su uveli nove uslove u korisničke ugovore koji zabranjuju deljenje pretplate izvan "domaćinstva", definisanog kao skup uređaja povezanih s primarnom ličnom adresom stanovanja i korisnika koji tamo žive. Ove promene stupaće na snagu 12. marta 2024, nakon čega Disney zadržava pravo da potencijalno ograniči ili prekine pretplate koje uključuju deljenje naloga. Zanimljivo je da uvodi opciju "osim ako nije drugačije dozvoljeno vašim nivoom usluge", što sugerira mogućnost dodavanja članova izvan primarnog domaćinstva uz dodatne troškove, slično Netfliksu koji omogućava kupovinu dodatnih mesta na nalogu​.


Mere protiv deljenja lozinki su odgovor na trend deljenja naloga među korisnicima, što je inicijalno podstakao Netflix s očekivanjem da će zajednički korisnici na kraju postati pretplatnici. Međutim, nakon pada broja pretplatnika u 2022, Netflix je uveo strože kontrole, što je rezultiralo povećanjem prihoda, profita i ukupnog broja pretplatnika. Disney očekuje sličan uspeh sprovođenjem ovih mera.

Disney je izjavio da će se strože kontrole uvesti tokom 2024. godine, sa razvojem neophodne tehnologije za sprovođenje ovih mera. Ipak, Bob Iger je nagovestio da značajniji uticaj ovih mera neće biti vidljiv do 2025. godine. Ova akcija dolazi nakon što su Disney+, Hulu i ESPN+ ažurirali svoje korisničke ugovore kako bi zabranili deljenje lozinki, što omogućava ljudima van domaćinstava pretplatnika da besplatno strimuju njihove programe.

Ove promene odražavaju rastuću tendenciju streaming servisa da zaštite svoje prihode i povećaju broj legitimnih pretplatnika, dok se istovremeno prilagođavaju promenljivom medijskom pejzažu i navikama gledalaca. Disney, Hulu, i ESPN+ se pridružuju Netflixu u pokušajima da smanje neovlašćeno deljenje naloga, pokazujući promenu u industrijskoj praksi koja teži ka održavanju profitabilnosti u konkurentnom okruženju digitalnog strimovanja.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR