Glas Javnosti

ČUDNO ALI ISTINITO: U galeriji u Amsterdamu sva dela je napravila veštačka inteligencija

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Bez obzira na to kakvo je vaše mišljenje u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), činjenica je da ona sve više postaje deo naših života, a novi način za to je kroz umetnička dela.

Sveprisutni ChatGPT i drugi alati pišu nam mejlove, prijave za posao, pa čak i prave apstraktna umetnička dela, a sada im je posvećena cela jedna galerija.
Naime, u Amsterdamu je upravo otvorena galerija pod nazivom Dead End Gallery, u kojoj je sva dela napravila veštačka inteligencija, od digitalnih slika do interaktivnih instalacija, pišeTime out.

 
Proces nastajanja izložbe započeo je stvarenjem fiktivnih umetnika koji su potom počeli da stvaraju svoja dela koja, iako jedinstvena, nisu bez mana.
Neka dela prikazuju ljude sa šest prstiju, ali ovi umetnici (veštačka inteligencija) postaju bolji sa iskustvom, pa se veruje da će i sama dela odraziti taj napredak.

Kada je reč o cenama ovih dela, jedan od AI umetnika pod nazivom Irisa Nova rekao je da bi one mogle da se kreću između 3 i 10.000 EUR.
Opšti konsenzus o umetnosti koju stvara veštačka inteligencija nije postignut, jer ima onih koji se dive napretku tehnologije, a i onih koji smatraju da to nije prava umetnost i da je to na ivici kršenja prava, jer AI koristi neke delove postojećih umetničkih dela kao inspiraciju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR