Glas Javnosti

VAŽNO! ZA SVE VLASNIKE AUTOMOBILA! Nema šale, ovo morate imati igrađeno u svoje vozilo

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Sistem bi trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima.

Evropska unija od 2022. godine uvodi Inteligentnu asistenciju brzine ili limitator brzine. 

Taj sistem će ići u sve nove automobile proizvedene nakon juna 2022. godine, a za vozila koja su već predstavljena (pre ovog roka) biće omogućen period do 2024. da se tehnologija implementira.

Pritom se ne misli na dosadašnje limitatore koji, na primer, kod nemačkih premijum modela ograničavaju brzinu na 250 km/h a kod Volvo vozila na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti značajno niži i zavisiće od niza faktora.

Naime, ovaj bi sistem trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima. To znači da bi limitator funkcionisao na svim javnim saobraćajnicama - od gradskih ulica do magistralnih puteva.

To međutim ne znači da vozač neće moći da vozi brže jer će se sistem moći da "zaobiđe" naglim pritiskom papučice gasa. Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sistem, ali da se on automatski aktivira svaki put kad pokrene motor. Način funkcionisanja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sistema. 

Zakon će važiti u zemljama EU, a uključivaće i Veliku Britaniju. Pretpostavlja se da će nakon njegove primene razvijeni svet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP