Glas Javnosti

TRI MESTA ZA PUNJENJE VOZILA: Niš ima najviše hibridnih taksi vozila u Srbiji

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji nalazi se u Nišu, te svake godine Grad pokazuje da je tehnološki lider Srbije, tvrdi direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Tatjana Mitić. Novica Stojiljković iz Eko taksija kaže da nedostatak punjača u gradu sprečava i građane i taksiste da kupe električne automobile i da bi za 100.000 vozila bio potreban "još jedan Đerdap".

Gostujući na panel diskusiji u Naučno-tehnološkom parku posvećenoj tranziciji Srbije ka poslovanju koje neće uticati negativno na klimatske promene, Tatjana Matić rekla je da je Niš ima najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji, te na taj način aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine.
- Ne čude nas neki rezultati koje je Grad Niš, kao regionalni centar sa dugom tradicijom tehnološkog lidera, uspeo da postigne i to se vidi u nekim rekordima. U Nišu se nalazi najveći broj električnih automobila u taksi službama, što je implementacija najvrednijeg projekta u Srbiji, a to je zaštita životne sredine - rekla je Tatjana Matić, prenosi portal Ekapija.

Bivši predsednik Sindikata i taksi asocijacije Niša Novica Stojiljković rekao je da je prvi u Srbiji krenuo sa kupovinom hibridnih automobila, koji danas čine 90% voznih parkova svih taksi udruženja u Nišu.
- Mi smo samovoljno krenuli sa ekološkim vozilima još 2014. godine. Jedna od ideja 2014. godine kada smo krenuli sa hibridima, bila je inovacija u saobraćaju, zaštita životne sredine, ali i ušteda goriva. Da bi taksi službe prešle skroz na električna vozila, potrebno nam je mnogo mesta u gradu gde možemo napuniti vozila. Punjači ne pune brzo vozila, pre svega, a brzi punjači ne mogu da se postave bilo gde jer su potrebni su veliki kapaciteti struje od 50 ampera, kako bi to bilo brže - rekao je Stojiljković.

Prema Stojiljkovićevim rečima, trenutno se u Nišu na svega tri mesta mogu napuniti automobili na naplatnoj rampi Nais, Delta Planet-u i u Duvaništu, ali da je samo na Naisu moguće brzim punjačima napuniti automobile, dok na preostalim punjenje traje mnogo duže.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR