Glas Javnosti

Šta se podrazumeva pod pripremom auta za godišnji odmor

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Da se putovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru, potrebno je izvršiti jednostavne provere automobila pred put.

Postoje stvari koje vozač može sam da obavi, dok bi za neke bilo bolje potražiti pomoć profesionalca.Najbolje bi bilo da uradite redovan servis – promenite ulje i filtere. Tom prilikom majstor bi Vam proverio i sve ostale sisteme. 

Proverite tečnosti
Prvo treba proveriti nivo svih tečnosti. Tu spadaju motorno ulje, kočiono ulje i ulje za servo volan, rashladna tečnost i tečnost za pranje stakala. Ako još uvek koristite zimsku tečnost za pranje stakala, bolje bi bilo da pređete na letnju. Iako među mnogim vozačima važi mišljenje da leti u rashladnu tečnost treba dolivati samo vodu, u stvari treba dolivati mešavinu vode i antifriza- prenosi zanimljivostioautomobilima.com.

Trap i kočnice
Bilo bi dobro da svratite kod majstora da Vam pregleda stanje upravljačkog i kočionog sistema. Trebalo bi obratiti posebnu pažnju na amortizere, opruge, kočione pločice i diskove i kočione paknove i doboše. Proverite da nema nekih curenja i da sve funkcioniše kako bi trebalo.

Klima uređaj
Proverite da li klima radi kako treba. U auto klima servisima Vam mogu proveriti i po potrebi dopuniti gas i pregledati ceo sistem. Ne bi bilo loše i da se na svakih 3-4 godine dezinfikuje sistem, da bi se izbegla pojava neprijatnih mirisa.

Gume i pritisak u gumama
Ako već niste, krajnje je vreme da montirate letnje gume, ili bar gume za sve sezone. Pre puta, obavezno proverite dubinu šare i pritisak u gumama, ali uzimajući u obzir brzinu kojom ćete se kretati i opterećenost automobila. Podatke o potrebnom pritisku u gumama možete pronaći u servisnoj knjižici, ili u uputstvu za upotrebu Vašeg automobila. Obavezno proverite i stanje i napumpanost rezervnog točka. Preporuka je da na put ne krećete samo sa kompletom za popravku pneumatika, nego da imate rezervni točak, makar i manjih dimenzija.

Signalizacija
Proverite da li Vam radi sva signalizacija na autu; sve sijalice, migavci i sirena. Na otvorenom putu veoma je važno da vidite i budete viđeni.

Obavezna oprema u automobilu
Proverite da li imate svu potrebnu obaveznu opremu u autu. U obaveznu opremu spadaju: svetloodbojni prsluk, komplet sijalica, sajla za vuču, svetloodbojni trougao, prva pomoć, sedište za decu i Obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. U nekim zemljama obavezno je i posedovanje protivpožarnog aparata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR