Glas Javnosti

Predlog za novu vozačku dozvolu: Oni koji upravljaju SUV-oima trebaju da se spreme

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

Poslanica Zelenih iz Francuske u Evropskom parlamentu Karima Deli želi da uvede novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila. Njena ideja se bazira na ekološkom i bezbednosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski efikasna nego je i veća verovatnoća da će biti izložena sudarima nego manji putnički automobili, s daleko ozbiljnijim posledicama.


Kako navode, dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže putničke automobile, tvrdi ona. Umesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi trebalo da je dobiju nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine.


Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5… Deli je dodala da bi moglo da bude izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći.

Njeni predlozi takođe uključuju sistem vozačkih dozvola baziran na bodovima za cilu EU koji bi pratio saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR