Glas Javnosti

Kineski "Fića" stiže u Evropu: Evo koja će mu biti cena (VIDEO)

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Automobilski gigant Stellantis, koji poseduje brendove kao što su Opel, Fiat, Peugeot, Citroen i drugi, nedavno je najavio ulaganje od 1,5 milijardi evra za kupovinu približno 20% kineskog proizvođača Leapmotor. U nastavku možete pogledati video kako izgleda ovo vozilo.

Sporazum takođe uključuje ekskluzivna prava na izvoz i prodaju, kao i na proizvodnju Leapmotor proizvoda van Kine.

Partnerstvo ima za cilj dalje povećanje prodaje Leapmotor-a u Kini, najvećem svetskom tržištu, dok Stellantisovo prisustvo značajno ubrzava prodaju u drugim regionima, počevši od Evrope. Stellantis namerava da iskoristi prednosti Leapmotor-ovog veoma inovativnog, isplativog ekosistema električnih vozila, a zajedničko ulaganje podrazumeva prve isporuke vozila u drugoj polovini 2024.

Dolaze novi modeli

Fokusiran na srednje i vrhunsko tržište, kao najveći i najbrže rastući segment u Kini, Leapmotor je isporučio približno 111.000 jedinica malih električnih vozila u 2022.

Leapmotor će biti jedan od prvih kineskih proizvođača automobila koji će pokrenuti proizvodnju u Evropi, a proizvodiće se u fabrici partnera Stellantis u Tihiju u Poljskoj.


Smešten na jugu Poljske, Tichi je poznata fabrika Fijata. Fabrika proizvodi nekoliko Stellantis vozila, uključujući benzinske i hibridne verzije Fiat 500, Fiat 600, Jeep Avenger i novi Alfa Romeo Milano, koji će biti predstavljeni sledećeg meseca. To je i mesto gde je proizveden Fijat 126, odnosno popularna Peglica.

Proizvodnja malog električnog automobila T03 mogla bi da počne pre kraja juna, koristeći tehniku koja podrazumeva pretvaranje delimično sklopljenih kompleta u gotova vozila.

Sa dometom od 280 kilometara, T03 je već u prodaji na nekim evropskim tržištima, uključujući Francusku, sa cenama od 20.000 evra.

Leapmotor je Rojtersu otkrio da će prodaja drugog modela, SUV-a C10, uskoro početi u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.


Trka između Kineza i Evropljana

Kineski proizvođači automobila donose niz jeftinijih električnih modela u Evropu, što je izazvalo trku sa evropskim proizvođačima automobila u razvoju pristupačnijih električnih vozila.

Ovo je jedan od razloga za trgovinske tenzije između Kine i Evropske unije, koja istražuje da li kineski proizvođači električnih vozila imaju koristi od nepravednih državnih subvencija.

Kineski proizvođači takođe žele da grade fabrike za sklapanje u Evropi. BID je najavio da će izgraditi fabriku u Mađarskoj, dok rival Cheri Auto procenjuje opcije za slična ulaganja u Italiji i Španiji.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR