Glas Javnosti
posta

Kada oštetite auto zbog rupe na putu štetu ne plaćate vi: Evo kako ide cela procedura

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U slučaju saobraćajne nesreće usled takvih uslova, upravljač puta snosi krivičnu, prekršajnu, i materijalnu odgovornost. Savetujem upravljačima puteva maksimalan oprez, napisao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Zima sa sobom donosi niz izazova za učesnike u saobraćaju kao što su oštećenja vozila uzrokovana rupama na putu, poledicom, uljem i drugim nepredvidivim faktorima.

Iako vozači često snose posledice ovih problema, u stvarnosti bi odgovornost trebalo da snosi upravljač puta.


Upravljač puta, kako je objasnio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, ima zakonsku, profesionalnu i moralnu obavezu da spreči pojavu poledice na kolovozu.

- U slučaju saobraćajne nesreće usled takvih uslova, upravljač puta snosi krivičnu, prekršajnu, i materijalnu odgovornost. Savetujem upravljačima puteva maksimalan oprez - napisao je Okanović na X mreži.

Ko treba da plati štetu i kako do obeštećenja?

Ukoliko je šteta na vozilu nastala usled neodržavanja puta, imate pravo da potražujete štetu od nadležnih javnih preduzeća, kao što su Putevi Beograda, Beograd put ili Putevi Srbije. U tom slučaju, vrlo je važno prikupiti što više dokaza, ne napuštati mesto događaja i pozvati policiju koja će napraviti zapisnik kao ključni dokaz.

Procedura za naplatu štete

Ako naletite na rupu na putu i dođe do oštećenja, postoje određeni koraci koje bi trebalo da preduzmete. Potrebno je da se zaustavite na bezbednom mestu, upalite sve migavce, pozovete policiju i, ukoliko je potrebno, Hitnu pomoć.


Fotografije sa mesta nesreće će biti korisne kao dokaz na sudu, te je preporučljivo napraviti ih pre nego što uklonite auto sa puta.

Visina naknade štete

Visina naknade štete zavisi od toga šta je oštećeno i koliko je vozilo skupo. Za skuplje automobile, naknada štete može ići i do nekoliko hiljada evra. Advokat Nikola Pavlović za Alo ističe da su nematerijalne štete takođe moguće, ali da one zavise od težine povrede.


- Kod lakih telesnih povreda, kao što je na primer uganuće vrata, naknada može iznositi između 100 i 140.000 dinara. Kada su u pitanju teže telesne povrede, kao što su na primer prelom obe noge, ruke, potres mozga ili smrt, najmanja cifra može iznositi od 200.000 dinara pa do nekoliko hiljada evra - rekao je on.

Ipak, nemoguće je, kako kaže, reći otprilike kolike su naplate šteta, jer sve zavisi od toga kakva se šteta desila.

- Može i da se desi da je čovek oštećen za ceo život, i da mu se ceo život duguje renta jer su ga trajno oštetili - zaključio je on.

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Zvonko u 19.11.2023 12:01:31 h
     0 
Sve je to lepo ali kad dodje policija ona kaze sto nisi prilagodio brzinu iako je nekad tesko uociti rupu na putu.