Glas Javnosti

HVATANJE PRAŠINE IZ GUMA: Uređaj koji drastično smanjuje zagađenje mikroplastikom iz auto guma

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Studenti britanskog univerziteta izmislili su način da uhvate štetnu prašinu od guma koja je glavni faktor koji doprinosi zagađenju vazduha i vode.

Prašina koju emituje je drugi po veličini mikroplastični zagađivač u našim okeanima. Problem se pogoršava sa povećanom težinom i obrtnim momentom električnih vozila.
Hemikalije koje se oslobađaju iz guma čak su povezane sa masovnim uginućem lososa u Australiji i SAD, piše portal Ekapija.

Zagađivači nastali lomljenjem i habanjem guma uskoro će biti dodati najnovijim standardima za motorna vozila u Evropskoj uniji. Startap sa sedištem u Velikoj Britaniji, Tajr kolektiv (The Tire Collective), već radi na rešavanju problema habanja guma.
- Svako ko je gledao trku Formule 1 zna da se gume troše, ali jednostavno nikada nisu uspostavili tu vezu da razmišljaju o tome gde sve te čestice idu, a zapravo je to ogroman problem koji treba da se reši - kaže suosnivač ove firme, Hanson Čeng (Hanson Cheng).
Tim je napravio uređaj koji se pričvršćuje na automobilsku gumu. Koristi elektrostatiku i tok vazduha koji se okreće da sakuplja prašinu od guma dok se proizvodi. Jednom kada se čestice sakupe, mogu se preraditi u neku vrstu različite vrste gume koja ima različite primene.

Ovaj uređaj može da ukloni do 60% čestica istrošenih guma na putevima.
Tajr kolektiv se nedavno udružio sa londonskom logističkom kompanijom Ziro (Zhero) kako bi tri meseca testirao proizvod. Prototip je uspešno sakupio fine metalne čestice i prašinu od guma – preko polovine je bilo manje od 10 mikrona, što je najštetnija vrsta po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR