Glas Javnosti

Audi radikalno menja nazive svojih modela

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Kada je kompanija iz Ingolštada uvela oznake snage motora pre nekoliko godina, mnogima je to bilo zbunjujuće. Ipak, to nije ništa u poređenju sa promenom naziva modela koju je Audi upravo najavio.

Izvršni direktor Audija, Markus Duesmann, otkrio je kako elektromobilnost kao trend utiče na mnoge segmente automobilske industrije, pa tako i na sama imena modela. Zbog toga je najavljena promena nomenklature nemačke kompanije, koja će biti izuzetno zbunjujuća za sve.

Audi je do sada za svoje električne modele koristio oznaku e-tron, a u budućnosti će se to dodatno izmeniti. Dobra vest je da nemačka kompanija zadržava dobro poznati alfanumerički sistem označavanja modela, ali će sada značenje biti znatno izmenjeno.


Kako saznaje Auto Bild, radi se o dve različite kategorije koje je Duesmann ovako objasnio: „Neparni brojevi će biti rezervisani za modele sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, dok će parni brojevi označavati potpuno električna vozila.“

Prvi model koji će usvojiti ovu novost je Audi A4, koji će u sledećoj generaciji nositi oznaku A5. Model A6 će postati A7, dok će A4 i A6 biti električni modeli. Na taj način se napušta dosadašnja logika, gde su modeli A5 i A7 bili vezani sa petovratne kupe izvedbe limuzina A4 i A6.

Pretpostavlja se da će ista pravila važiti i za modele sa oznakom Q, odnosno SUV gamu, gde bi stvari mogle dodatno da se zakomplikuju. Pritom treba imati na umu da će Audi zadržati i naziv e-tron, koji kao sufiks u imenu postoji već više od deset godina, a debitovao je sa hibridnom varijantom modela A3.


Još uvek nije poznato kako će Audi u budućnosti označavati različite karoserijske verzije. Duesmann je obećao da će to razrešiti naknadno, ali tvrdi: „Možete da se radujete mnogim budućim emocionalnim i performantnim varijantama.“

Kako prenosi Index.hr, treba napomenuti i da je jedan od najznačajnijih noviteta Audija za ovu godinu model Q6 e-tron, a spominje se da bi i novi A4, odnosno prema novoj nomenklaturi A5, trebalo da debituje do kraja 2023.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR