Glas Javnosti

Saobraćajne kamere će moći da detektuju pijane vozače, evo kako (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Nova generacija nadzornih kamera, koja se temelji na veštačkoj inteligenciji, moći će da detektuje vozače pod uticajem alkohola.

Novu generaciju kamera razvija australijska kompanija "Acusensus" s tamošnjom Saveznom kancelarijom za bezbednost saobraćaja i Univerzitetom Grifit. Radi se o kamerama koje će moći da detektuju ponašanje vozača za volanom i da ga klasifikuju a na osnovu dostupnih informacija i prepoznaju pojedine obrasce ponašanja, piše Car Expert.

Kod prebrze vožnje je lako detektovati prekršioca, ali ove kamere u obzir će uzimati i putanju vozila, poprečne pokrete unutar voznih traka i još niz faktora koji pomažu u definisanju vozačeve pažnje. 


Kako saznaje 7News, tokom razvoja je korišćen simulator s računarski generisanim putevima u pojedinim australijskim gradovima kako bi sistem naučio da razlikuje ponašanje treznog i pijanog vozača. 
 
Konačan rezultat bi bio da kamere, odnosno njihov operativni sistem u stvarnom vremenu obrađuje podatke i informacije šalje u policijski sistem, koji dalje informacije šalje pojedinim policijskim službenicima. 

 
U prvoj fazi testiranja sistem će biti postavljen fiksno, a nadziraće ga policijski službenici. Dakle, snimci će obrađivati softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji i detektovati pijane vozače a zatim odmah obaveštavati policiju, koja će zaustaviti vozilo. 
 
Cilj je smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju vožnji pod uticajem droga ili alkohola, a povod je bila vrlo uspešna implementacija kamera sa sistemom za otkrivanje korišćenja mobilnih telefona. Naime, uvođenjem Acusensusovog sistema u Novom Južnom Velsu broj prestupa povezan s korišćenjem mobilnih telefona smanjio se čak šest puta. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR