Glas Javnosti

SERBIA OPEN preseljen u Banja Luku, a evo i zašto

Tenis
Autor: Glas javnosti

Turnir u glavnom gradu Srbije mogao bi da se podigne na viši nivo, za šta je neophodno jednogodišnja pauza kako bi se ispunili traženi uslovi.

Kao grom iz vedra neba je javnost u Srbiji zatekla informacija da će teniski turnir u Beogradu, koji organizuje porodica Đoković, naredne godine biti igran u Banja Luci.

Turnir iz serije 250 koji je privlačio i brojna zvučna imena svetskog tenisa privremeno će imati novo prebivalište u Republici Srpskoj. Iako na prvi pogled navijači u Srbiji ostaju uskraćeni, to bi mogla da bude velika stvar za srpski tenis.

Organizatori planiraju da podignu rejting Serbia Opena na nivo iz serije 500 što bi mu dalo dodatnu vrednost i potencijalno privuklo još više ozbiljnih igrača kojima bi Beograd bio značajna stanica u prolećnom delu sezone koji se igra na šljaci.

Da bi do toga došlo, organizator mora da poboljša infrastrukturu na terenima teniskog centra „Novak“, o čemu je govorio i direktor turnira Đorđe Đoković.


„Ta licenca nam je i dalje prioritet i nalazimo se među glavnim favoritima da je dobijemo. Baš iz tih razloga, kako bismo spremno dočekali taj momenat, privremeno smo premestili turnir iz Beograda, kako bismo unapredili uslove za taj nivo. Konstantno se trudimo da rastemo i poboljšavamo organizaciju, dovodimo najbolje moguće igrače i podižemo lestvicu kada je reč o kvalitetu. U sklopu te strategije je doneta i ova odluka“, navodi Đoković.

Ključni problemi koji moraju da budu rešeni u narednom periodu tiču se terena broj dva koji ne zadovoljava standarde da bi turnir prešao na viši nivo.

Razlog je manj broj mesta od potrebnog, pa će se raditi na proširenju kapaciteta tribina, o čemu je govorio i aktuelni šampion Andrej Rubljov.

Takođe, pozicija kamere je bila loša što je bio problem zbog realizacije prenosa. Trenutna pozicija ne zadovoljava standarde ATP, jer ugao nije adekvatan zahtevima.


Idealna pozicija za realizaciju prenosa se nalazi tik ispod teretane, zbog čega je teško postaviti kamere, pa će morati da se rade adaptacije kako bi prenosi ispunili visoke kriterijume.

Sa druge strane, infrastrukturne pojedinosti poput kuhinje, teretane ili svlačionice predstavljaju pravi ponos i daleko su iznad ove kategorije.

Dobijanje licence za prelazak u seriju 500 će biti značajan i zbog novog kalendara.

Od naredne godine će turnir biti u istoj nedelji kada i turniri u Barseloni i Minhenu, što će biti veliki izazov za Banja Luku da privuče iole atraktivnije ime.

Ulaskom u Seriju 500, automatski bi bio preskočen Minhen, a u odnosu na Barselonu koja bi bila u tom rangu u planu je da se nagradnim fondom privuku igrači.

U ATP su istakli da nemaju problem da Beogradu daju licencu isto kada i španskom gradu.

Što se samog turnira naredne godine tiče, očekuje se da u Banja Luci nastupi i Novak Đoković, a očekuje se i rekordna poseta.

„Znam da je interesovanje publike ogromno, Banja Luka voli Novaka, i svi žele uživo da vide vrhunske tenisere. Zato mislim da će turnir u Banja Luci biti čak i posećeniji od Beograda ove godine, koji je srušio rekord u posećenosti od 49.000 prodatih karata“, rekao je Đorđe Đoković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR