Glas Javnosti

SAMO NJEGA SLUŠA! Ovo je tajna ishrane NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ne jede 16 sati dnevno

Tenis
Autor: Glas javnosti

Kada je Novak Đoković otkrio dinamiku ishrane tokom dana, mnogi su bili u šoku, nije im bilo jasno kako profesionalni sportista može da priuštio sebi da ne jede 16 sati.

Ali, reč je o autofagiji koja je karakteristična po tome da se ne jede 16 sati dnevno, a zatim se u periodu od 8 sati konzumira hrana. Za neke ovo je gladovanje, za druge dijeta, a za treće reč je o stilu ishrane. Dugo se autofagija u osnovi smatrala "sistemom gde se odlažu ćelije koje izumiru"; "mesto gde se odvija nespecifična razgradnja ćelija".

Jošinori Osumi, japanski profesor, naučnik i biolog, je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu za iscrpnu analizu i otkrivanje prave svrhe ovog metaboličkog procesa.

Osumi je proučavao je hiljade mutacija na kvascu i otkrio 15 gena koji su ključni za autofagiju.


Osumi je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu iz psihološke medicine za njegova otkrića o autofagiji. 

Japanac je dokazao da nakon 12 do 16 sati gladovanja počinje proces čišćenja organizma koji se naziva autofagija. U ovom procesu, telo počinje da troši sopstveno tkivo za metabolizam, što zauzvrat ima lekovito dejstvo na pojedinca. Ako ništa ne unosimo 12 sati, naš mozak traži rezerve hrane. Pronalazi mikroorganizame, patogene bakteriju i uništava ih i reciklira. Telo dobija dodatno gorivo iz prethodno nefunkcionalnih ćelija.

Ako ručamo u 14 ili 15 sati, 12 sati kasnije, aktivira se autofagija. Ona čisti naše telo i priprema gorivo za sledeći dan. Ali proces traje od 12 do 16 sati u zavisnosti od pojedinca. Autofagija je proces kojim ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente i time telu obezbeđuju energiju i pospešuju proces obnove ćelija. Ćelije autofagijom odstranjuju oštećene proteine i organele, te tako suzbijaju negativne efekte starenja organizma.


Fenomen autofagije poznate je bio i ranije,  ali je nakon Osumijevih istraživanja i identifikaciji autofagičnih gena i dokaza da ovi mehanizmi deluju u ljudskom telu zaintrigirao ljude širom sveta.

Kako funkcioniše autofagija? Svi karcinomi počinju oštećenim ćelijama, a naše telo trebalo bi samo da prepozna i ukloni te ćelije koristeći upravo proces autofagije, piše Informer. Iako nema naučnih dokaza koji bi to potkrepili, studije ispituju ovaj složeni proces prepoznavanja i uništavanja bolesnih ćelija u tkivu.

Genetičati i biolozi veruju da će nova istraživanja i dokazi dati uvid u to gde da usmere dalje ekspremente u istraživanju autofagije kao terapiju za obolele  od raka. Doktori sa velikim optimizmom gledaju na prednosti autofagije u lečenju mnogih bolesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR