Glas Javnosti

FUDBALSKA REVOLUCIJA! Kakva promena u klupskim takmičenjima: OVO MENJA SVE! Evo šta to znači za Zvezdu i Partizan

Tenis
Autor: Glas javnosti

Evropska klupska asocijacija je na sastanku u Beču dala svoj predlog, a nakon što je Naser el Kelaifi ideju o osnivanju Superlige pretvorio u prah, reč predsednika Pari Sen Žermena sa uvažavanjem se sluša u Nionu.

I svi su saglasni da će predlog biti usvojen već koliko ovog meseca, a da će klupska takmičenja na Starom kontinentu od sezone 2024/2025. izgledati sasvim drugačije.

Kad je reč o Ligi šampiona o tome se već pisalo, jer vodeće fudbalske zemlje uglavnom se samo na nju i koncentrišu. Ali ono što se do sada nije pričalo jeste ideja da se sva tri evropska takmičenja – i Liga šampiona i Liga Evrope i Liga konferencije – igraju u istom, sasvim novom formatu.

Prema informacijama Mocart sporta, u svakom takmičenju će igrati po 36 klubova, ali će grupna faza – izumreti. Ubuduće će svih 36 klubova biti rangirani na jedinstvenoj tabeli i svi će igrati po 10 utakmica – po pet kod kuće i na strani – ali sa različitim rivalima.

Švajcarski model, tako se zove.

Kad bi recimo Crvena zvezda i Partizan bili u istom takmičenju bili bi na istoj tabeli, ali bi moglo da se desi da su igrali protiv 10 sasvim različitih timova. Sa svakim po jednu utakmicu, da li kod kuće ili na strani, to bi već žreb odlučio.

Ostaje dalje da se definiše kako bi se žrebali rivali, jer ako na žrebu za grupe imaš šešire, verovatno bi i ovde potencijalni protivnici bili rangirani po koeficijentu da se ne bi desilo da jedan tim izvuče 10 najboljih, a drugih 10 najgorih klubova. O tom-potom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR