Glas Javnosti

ZVEZDA I PARTIZAN - ZAJEDNO! Evo ko je Srbiji doneo više bodova, CIFRE KOJE GOVORE SVE! Tu su i Čuka, Spartak...

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Priča o brojkama je jedno, a egzaktne cifre su nešto sasvim drugo. Mnogo prašine je poslednjih dana podigla izjava prvog operativca crveno-belih Zvezdana Terzića da put ka učešću dva srpska kluba u kvalifikacijama Lige šampiona od sezone 2023/2024. krče samo crveno-beli.

Otud je bilo zanimljivo pogledati u lako dostupne brojke, kako bi se utvrdilo da li se radi samo o "muzici za uši" navijača Crvene zvezde ili neoborivoj tezi.

- Mediji kažu Zvezda i Partizan su doprineli da smo 12. u Evropi i da imamo dva tima u kvalifikacijama Lige šampiona u sezoni 2023/2024, a ukoliko budemo 11. gde je sada Ukrajina imaćemo direktnog učesnika. Pa nisu to uspesi Zvezde i Partizana doprineli, nego uspesi Crvene zvezde jer smo mi ti koji smo doneli bodove od kojih će benefite imati i Partizan - istakao je u izjavi za TV Pančevo generalni direktor aktuelnog šampiona Srbije Zvezdan Terzić.

Jasno je da čelnik kluba iz LJutice Bogdana govori o poslednjih pet sezona, koje ulaze u naredni obračun i u tom periodu su crveno-beli osvojili 22 boda više za koeficijent Srbije od večitog rivala. Ipak, ukoliko bi se u potpunosti eliminisao doprinos Partizana (kako Terzić doživljava učinak dva kluba u Evropi) u "pumpanju" učinka i dolasku na 12. mesto UEFA rankinga (38,5 bodova), nacionalni koeficijent Srbije bi na današnji dan iznosio 19,250 bodova.

To bi našu zemlju dovelo na tek 24. mesto liste, što bi bilo dovoljno za start kvalifikacija šampiona od prve runde, dok bi tri preostala predstavnika započela takmičenje u drugom kolu kvalifikacija Lige konferencija.

Da je visok plasman Srbije poput ovog sada nemoguć bez aktivnog doprinosa klubova sa obe strane Topčiderskog brda, pokazuje period od 2008. do 2016, kada je Zvezda preskočila jednu sezonu zbog kršenja finansijskog fer-pleja (2014/205), a u svim preostalim sakupila samo 12,5 bodova.

I pored značajnog doprinosa Partizana u tom vremenskom periodu, najbolji ranking Srbije je bio 21, dok je čak tri godine naša zemlja provela na 27. poziciji, gde je danas Mađarska sa svega 15,875 bodova. O kolikoj se razlici radi, svedoči učinak Srbije na 12. mestu sa 28,875 bodova.

Na kraju je interesantno pogledati zbirni učinak dva naša najveća kluba na evropskoj sceni u periodu od leta 2006. kada se Srbija prvi put pojavila kao samostalna zemlja u takmičenjima pod okriljem UEFA. Partizan je sakupio 96 bodova, dok je Crvena zvezda u istom periodu stigla do 83,5 bodova. Gledano po sezonama, crno-beli su dali veći doprinos u devet (računajući i dosadašnju), crveno-beli u pet, dok su u sezonama 2013/2014. i 2019/2020. Partizan i Zvezda imali jednak doprinos - (2 - 2 i 10,5 - 10,5). 

(Glas javnosti/Novosti.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR