Glas Javnosti

Slovenci su potopljeni, sad mora da se pokaže pravo lice

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Vaterpolisti Srbije završili su grupnu fazu Evropskog prvenstva u Splitu pobedom protiv selekcije Slovenije – 17:6 (5:2, 2:3, 6:1, 4:0).

Ubedljiv trijumf poput ovog možda nije dovoljan da se zavidaju rane od debakla u derbiju protiv Mađarske, ali svakako da predstavlja putokaz kako bi naš tim trebao da izgleda u nastavku šampionata. Uprkos tome što je naša selekcija bila apsolutni favorit, otpor koji su „zmajevi“ pružili naterao je „delfine“ da se u dobroj meri pomuče kako bi ostvarili trijumf.

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Strainja Rašović sa četiri pogotka, a pratili su ga Radomir Drašović, Nemanja Vico, Đorđe Vučinić i Viktor Rašović sa po dva.

Što se tiče Slovenaca istakao se Benjamin Popović sa dva gola, a podršku su mu pružali Matic Rahne, Marko Blažić, Matej Nastran i Vukašin Stefanović sa po jednim.

Nije se dugo čekalo na prvi pogodak za „delfine“ na ovom susretu, a strelac je nakon nešto više od minuta igre bio Marko Radulović, momak koji je do sada odigrao izuzetan turnir. Već se na početku duela videla primetna razlika u kvalitetu dve ekipe, pa ni ne čudi što je naš tim bio apsolutni favorit pre početka istog. Tridesetak sekundi nakon gola Radulovića u strelce se upisao i Viktor Rašović. Ipak, onda kada je malo ko to očekivao, stigao je odgovor od strane nominalnih gostiju, koji su preko Marka Blažića smanjili na 2:1, da bi nedugo nakon toga prvi pogotkom na meču Viktora Rašovića ekipa Dejana Savića vratila prednost od dva pogotka.



Malobrojni navijači okupljeni u splitskoj Spaladium Areni imali su priliku da na delu vide odgovor selekcije Srbije nakon ubedljivog poraza od Mađarske, u derbiju drugog kola, a razlika na semaforu se iz minuta u minut dodatno povećavala, pa je nakon pogotka Radomira Drašovića rezultat glasio 4:1. Ipak, Slovenci su u prvoj deonici pružali korektan otpor, znatno veći od onog koji je bio očekivan, pa je golom Benjamina Popovića razlika Srbije ponovo bila smanjena. Dobro raspoređene uloge naših reprezentativaca donele su sjajno komponovanu igru u napadu, pa je tako na minut pre kraja peti srpski reprezentativac zatresao mrežu golmana Betona, ovoga puta je to bio Vasilije Martinović. To je ujedno bio i poslednji gol u prvoj četvrtini, koja je završena rezultatom 5:2.

Početak druge deonice doneo nam je prilično tvrdu igru i dobre odbrane na obe strane, a prvi su „maler“ probili Slovenci, koji su preko Matic Ranhea uspeli da dođu do trećeg gola na meču. Potencijalnu neizvesnost uneli su „zmajevi“ pogotkom za 5:4, još jednom su sjajno iskoristili igrača više i ponovo preko Benjamina Popovića došli do pogotka. Srbija se nalazila u ozbiljnim problemima, pa je selektor Savić često mešao karte i tražio ekipu koja bi mogla da prelomi susret. Požar je ugasio Đorđe Vučinić, u situaciji gde su „delfini“ iskoristili igrača više, čime je postao šesti srpski reprezentativac koji se upisao u strelce.

U odsustvu Dušana Mandića, koga je selektor Savić odlučio da odmori na ovom susretu, od nekolicine igrača se očekivalo da ga u dobroj meri odmene protiv, na papiru, slabijeg rivala. Jedan od njih je bio i Nemanja Vico, koji je prilično loše započeo meč, pa je nakon njegovog promašaja iz izgledne situacije na drugoj strani odgovorio Vukašin Stefanović. Srbija je imala samo gol prednosti, i ako je bilo jasno da je znatno kvalitetniji sastav. Ipak, Strahinja Rašović nije iz sorte onih kojima može da se desi propust, pa je svojim drugim pogotkom na meču vratio „delfinima“ prednost od dva razlike, sa kojom se i otišlo na poluvreme – 7:5.

Dobro je započela ekipa Dejana Savića treću četvrtinu, pošto je preko Radomira Drašovića konačno naš tim stigao do tri gola prednosti, koji su garantovali nešto mirniji nastavak utakmice. A dok su se sa jedne strane terena u konfliktu našli upravo Drašović i Jaša Kadivec, Rašović je sa druge strane nastavljao da radi posao za našu reprezentaciju. Sa peterca je kapiten Srbije zatresao mrežu Slovenaca, koji su već u sledećem napadu uzvratili preko Mateja Nastrana. Pružili su „zmajevi“ više nego korektan otpor tokom većeg dela meča, a ovakav odnos snaga može dodatno da brine selektora pred nokaut fazu takmičenja. Ipak, napadačka igra je u drugom delu bila znatno bolja nego što je to bio slučaj u prvom, pa je drugim pogotkom Đorđa Vučinića naš tim ponovo stigao na plus četiri, a nedugo nakon toga i plus pet, pošto je precizan bio Viktor Rašović. Delovalo je da je Srbija uspela da konačno slomi protivnika.



Dobro raspoloženje naših reprezentativaca nije prestajalo, pa su prvim golom Nemanje Vica „delfini“ došli do ogromne prednosti – 12:6. O tome koliko su naši reprezentativci bili razigrani u trećoj deonici dovoljno govori podatak da su u istoj postigli isti samo jedan pogodak manje nego za celo prvo poluvreme, a mrežu golmana Betona ponovo je zatresao Vico. Rezultat pred poslednji period glasio je 13:6.

Četvrta četvrtina započela je novim, četvrtim pogotkom Strahinje Rašovića, koji je danas bio definitivno najbolji pojedinac u redovima Srbije. Slovenija je već bila u nokdaunu, „delfini“ su imali ogromnih osam golova prednosti, pa je tada bilo jasno da će naš tim odneti trijumf, uprkos nešto slabijem izdanju. Razlozi se mogu kriti u „milion faktora“, a verovatno je i ubedljiv poraz u derbiju kola protiv Mađarske ozbiljno uticao da se našim momcima poljulja samopouzdanje. Taj susret će što pre morati biti u potpunosti zaboravljen, pošto Srbiju tek očekuju bitni susreti na ovom prvenstvu, oni koji će određivati pitanje konačnog plasmana.

Tamo će tim Dejana Savića imati obavezu da bude pravi, ni prema kome drugom nego prema sebi, a na nama je da im i dalje pružamo podršku i na taj način im olakšamo put ka medalji. Pritisak je podjednako dobra i loša stvar, u zavisnosti od mentaliteta i sklopa ekipe. „Delfini“ ga na ovom prvenstvu nemaju u meri kao što je to bilo pre, što bi moglo da predstavlja rasterećenje pred najvažnije borbe.

Do kraja meča mrežu Slovenaca tresli su još Luka Pljevančić i Ognjen Stojanović , a Srbija će večeras i definitivno saznati protivnika u osmini finala, u koju se plasirala današnjom pobedom, a za očekivati je da to bude selekcije Francuske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR