Glas Javnosti

PEDRO AKOSTA novi šampion Moto 2 kategorije

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Popularni "Ajkula" će sledeće godine voziti u šampionskoj klasi

Vozač Red Bul KTM Ajo ekipe, Pedro Akosta poznatiji kao “Ajkula”, podijumom u Maleziji osvojio je titulu ovogodišnjeg šampiona sveta u Moto2 kategoriji.

Samo tri godine nakon što je prvi put ušao u borbu za Svetski šampionat, Akosta je zabeležio neverovatan rezultat i time obezbedio sebi dvogodišnji ugovor sa GasGas Teh 3 ekipom u kraljevskoj klasi. Ovakav uspeh u srednjoj klasi nije postigao ni jedan vozač još od Danija Pedrose 2004. godine. Ovaj momak iza sebe sada ima dve titule Svetskog šampiona, 16 pobeda i 28 podijuma od kojih je 14 bilo ove sezone.

Foto: Ilustracija Glas Javnosti
foto: Glas javnosti

Ako se osvrnemo na njegovu dosadašnju karijeru, jasno je zašto ga mnogi smatraju jednim od najtalentovanijh vozača ikada i porede ga sa Markom Markesom čije je određene uspehe već prevazišao. U svojoj prvoj sezoni 2020. godine osvojio je titulu “Novajlije godine” u Moto3 kategoriji, dok je već do kraja naredne bio svetski šampion iste. Godine 2022. prelazi u Moto2 kategoriju gde beleži trijumf u Italiji i time postaje najmlađi pobednik te kategorije ikada, sa 18 godina i 4 dana, odmah ispred Marka Markesa. Nakon toga usledile su brojne pobede i podijumi, kako bi se prethodnog vikenda, na stazi Sepang u Maleziji dokazao i osvojio titulu Svetskog šampiona Moto2 kategorije.

Uspehe mladog španca ne možemo pripisati sreći, a čak ni talentu u potpunosti. Kako bi stigao tu gde jeste, morao je da izlazi iz svoje zone konfora, naporno trenira, posveti se izgradnji sportskog duha, ali i održavanju idealnog balansa između samopouzdanja i zadržavanja “stopala na zemlji” nakon tolikih uspeha i sa toliko malo godina. Od marta sledeće godine gledaćemo ga kako se bori za svoje mesto pod suncem u kraljevskoj kategoriji rame uz rame sa prošlogodišnjim Moto2 šampionom Augustom Fernandesom.

AleksMarkezInsta.png
foto:

Narednog vikenda (17.11.-19.11.) selimo se u Katar kako bi ispratili nastavak borbe za Svetskog šampiona kraljevske klase 2023. godine između Peka Banjaje i Horhea Martina.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR