Glas Javnosti

DELFINI SAMO HRABRO DO FINALA! Počinje svetsko prvenstvo u vaterpolu, a prvi rival SAD

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Vaterpolisti Srbije, dvostruki olimpijski šampioni, večeras od 19.30 sati počinju novu eru trofejnog spota nastupom na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj.

Prvi put u istoriji šampionata sveta grupna faza igraće se u četiri grada, a najbolje vaterpoliste planete ugostiće Segedin, Debrecin, Šopron i Budimpešta, gde će se igrati završnica.

Na putu ka glavnom gradu Mađarske, izabranici Dejana Savića prvo će morati da savladaju prepreke u Segedinu, gde je Srbija voljom žreba smeštena u grupu D, a rivali su joj Sjedinjene Američke Države, Australija i Kazahstan.

Sa Australijancima i Kazahastancima igrali su u grupnoj fazi Olimpijskih igra u Tokiju, kada su ostvarili dve ubedljive pobede, a najteža prepreka biće Amerikanci na startu takmičenja.



Večerašnji duel sa timom koji predvodi Dejan Udovičič, nekadašnji selektor našeg nacionalnog tima, biće prvi veliki ispit za novu reprezenatciju Srbije.

Bez Filipa Filpovića, Milana Aleksića, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrović, Gojka i Duška Pijetlovića, vaterpolisti Srbije predvođeni novim kapitenom Branislavom Mitrovićem i liderom Dušanom Mandićem, pokušaće da nastave putem uspeha, ali i da poprave rezultat sa prethodnog SP, kada su u Gvandžuu 2019. godine sa izmenjenim sastavom završili kao peti.

Planetarni šampionat biće za ovu generaciju prva etapa na putu ka lovorikama, sportskom Olimpu i Parizu 2024. godine, kada se očekuje da Srbija treći put uzastopno uzme olimpijsko zlato.

Pred meč sa prvim rivalom, vaterpolisti Srbije na bazenu u Segedinu odradili su dva treninga, svesni da će put do prvog mesta u grupi, koje nosi direktan plasman u četvrtfinale biti težak, a duel sa Amerikancima najvažniji u ostvarenju tog cilja.


Grupa D, Segedin

SAD – Srbija, 21. jun (19.30)

Srbija – Australija, 23. jun (18.00)

Kazahstan – Srbija  25. Jun (18.00)

-U širem krugu, Amerikanci su konkurenti za medalju. Igramo sa njima već u prvom kolu, veoma bitna utakmica, mislim da će ona odlučiti prvo mesto u grupi, a znamo šta to donosi. Neguju agresivan presing i kontru iz odbrane, to je njihova najveća prednost. Ako to uspemo da zaustavimo, rezultat neće izostati. Sve što je bilo do nas mi smo uradili. Da budem iskren, jedva čekam da počne takmičenje – rekao je kapiten Srbije Branislav Mitrović za Sportal.

Uzbuđenje je raslo kako se start takmičenja približavao, motivacija i želja isijavaju iz svake reči naših reprezentativaca, a dodatni motiv je i to što se SP igra u zemlji u kojoj je vaterpolo nacionalni sport.

-Kada sam saznao da će SP biti u Budimpešti, jedan od ciljeva mi je bio da mi sa Mađarima igramo završnicu na Margit Sigetu. Mislim da je to svako treba da doživi bar jednom, ako ne i više puta u toku svoje karijere. Meni je to jedan od ciljeva i na ovom takmičenju. Taj doživljaj na hramu vaterpola... U zemlji smo gde je posle fudbala, vaterpolo najpopularniji sport, slično kao kod nas. Koliko je popularan, to vidimo na svakom koraku. Ta njihova sportska kultura i tradicija nam pokazuju kako su organizovali takmičenje. Bili smo na bazenu, izgleda fantastično. Svi preduslovi koji su potrebni za vrhunsku sportsku predstavu su tu i rezultati neće izostati – kaže golman mađarskog Vašaša.





Iako je fokus na prvom susretu na šamponatu, misli lete ka Magrit Sigetu. Znamo šta je se desilo 2014. godine kada je Savićeva Srbija na bazenu „Alfred Hajoš“ potopila Mađare u finalu Evropskog prvenstva i u narednim godinama samo potvrdila dominaciju na svetskom nivou.

Akter tog finala bio je i Mitrović, koji se nada da će u borbi za najsjanije odličje kao kapiten ovog leta izvesti tim na otvoreni bazen u mađarskoj prestonici. I to baš protiv domaćina, koji će u svojoj kući posle evropskog trona pokušati da dođe i do vrha sveta. Sedam godina Srbija čeka na finale SP, još od Kazanja 2015. godine.

-U sportu je sve moguće, ja verujem da po kvalitetu i jedna i druga reprezentacija zaslužuju to finale i da je to realno. Sa druge strane, ima mnogo koraka do tada i stvari koje treba da se izdešavaju. Ako nam Bog da zdravlja i sreće, ja se nadam da ćemo mi biti tamo. Mađari su malo izmenil sastav, u ekipu su ubacili par momaka koji će biti motivisani. Poznavajući ostale igrače, znam da će igranje pred domaćom publikom i eventualno osvajanje najsjajnijeg odličja, biti veliki izazov za njih. Vidim da su karte gotovo raspordate za njihove utakmice – poručio je Mitrović.

Sastav reprezentacija Srbije na Svetskom prevenstvu

Branislav Mitrović (kapiten, Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).Rezerve: Luka Pljevančić (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd).

Italijani brane zlato, Mađari žele da pišu istoriju u svojoj kući

Svetsko zlato braniće Italijani, koji su na prethodnom šampionatu sveta bili bolji od Španije. Svetski šampion i viceprvak na ovom SP U Mađarskoj smešteni su u grupu C, zajedno sa Kanadom i Južnoafričkom Republikom.

Velika očekivanja od ovog takmičenja imaju domaćini Mađari. Cilj im je to četvrto svetsko zlato, jer posle evropske titule u Budimpšeti žele da osvoje i plantarni tron, uz podršku svojih navijača. Mađarska je u grupi A sa Brazilom Gruzijom i Crnom Gorom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR