Glas Javnosti

Rekordi na Wall Streetu predvođeni tehnološkim divovima i AI optimizmom

Svet
Autor: Glas javnosti

Diverzifikacija investicija i pristup sa merom opreza preporučuje se investitorima koji žele da iskoriste trenutni momentum, ali i da ostanu zaštićeni od mogućih tržišnih korekcija​.

Berze u Sjedinjenim Američkim Državama doživljavaju razdoblje značajnih rekorda, predvođene tehnološkim sektorom i optimizmom vezanim za veštačku inteligenciju (AI). 
Nasdaq je zabeležio svoj prvi rekordni zatvarajući nivo od 2021. godine, dok je S&P 500 prešao prag od 5.000 poena, postavši tako simbol rastuće euforije na tržištu.
Dow Jones je takođe dostigao novi vrhunac, premašujući 38.000 poena, stimulisan podacima koji ukazuju na rast potrošačkog poverenja i optimizam u vezi s inflacijom.


Jedan od glavnih pokretača ovog trenda jeste nagli skok kompanije Nvidia, koja je postala najtrgovanija kompanija na Wall Streetu, zahvaljujući svojoj dominaciji na tržištu visokokvalitetnih AI čipova.
Nvidia kontrolira oko 80% tržišta AI čipova visokih performansi, sa ključnim kupcima kao što su OpenAI, Microsoft, Alphabet i Meta Platforms. Akcije Nvidie su porasle za 60% ove godine, čime je postala treća najvrednija kompanija na Wall Streetu, sa tržišnom kapitalizacijom od 1,94 triliona dolara.
Microsoft, još jedan veliki dobitnik u AI sektoru, povećao je svoju vrednost za 10% u 2024. godini, postavši najvrednija kompanija na svetu sa tržišnom kapitalizacijom od 3,03 triliona dolara.


Pored tehnološkog sektora, rast berzi podstaknut je i opštim očekivanjima da će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope, kao i tekućim optimizmom vezanim za veštačku inteligenciju. Evropska centralna banka takođe je signalizirala moguće smanjenje kamatnih stopa, što dodatno podgreva interesovanje investitora.

Međutim, unatoč pozitivnim trendovima, analitičari upozoravaju na potrebu opreza. Uprkos impresivnom rastu, tržište pokazuje znake preteranog optimizma, posebno među hedge fondovima koji se mogu osloniti na značajnu polugu u pokušaju da nadoknade ranije gubitke.
Diverzifikacija investicija i pristup sa merom opreza preporučuje se investitorima koji žele da iskoriste trenutni momentum, ali i da ostanu zaštićeni od mogućih tržišnih korekcija​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR