Glas Javnosti

MAJSTORICA FINALA ABA LIGE: Večeras peti meč košarkaša Zvezde i Partizana

Košarka
Autor: Glas javnosti

Crvena zvezda dočekuje Partizan u majstorici finala ABA lige

Crvena zvezda dočekuje Partizan u majstorici finala ABA lige. Meč počinje od 20 časova u hali "Aleksandar Nikolić", a pobednik bi uz trofej i šampionsko prstenje trebalo da dobije i ulaznicu u Evroligu.

Samo jedan meč ostao je do kraja sezone u ABA ligi. Moglo bi se reći „kao da se prethodni mečevi nisu ni igrali“, ali je prevelika tenzija, pražnjenje tribina, kazne svakako faktor koji će ostaviti uticaj i na majstoricu. Hala „Aleksandar Nikolić“ će biti nešto praznija za petu utakmicu, kao što je bio slučaj sa četvrtom.

Tribine koje su blizu terena i klupa će biti bez gledalaca kako bi se utakmica odigrala u bezbednijem ambijentu po sve aktere.


U takvoj situaciji sa „odaljenim“ navijačima u četvrtom meču se Partizan mnogo bolje snašao jer je ostvario najubedljiviju pobedu ove sezone. Meč je prošao bez incidenata, a svi se nadaju da će tako biti i u petom meču.

Po nepisanom pravilu peti meč ili majstorica uglavnom pripadaju domaćinu. Samo jednom se desilo da je gost slavio u odlučujućoj utakmici ali ne u ABA ligi. To je bilo još u YUBA ligi kada je 2002. godine Partizan prekinuo dominaciju Budućnosti i kada je dobio u Podgorici u petom meču. Pre toga su se 90-ih igrale tri majstorice, dva puta je Partizan kao domaćin slavio protiv Borovice i BFC Beočina 3-2, a jednom Zvezda protiv Partizana.

Košarkaška liga Srbije je videla samo dve majstorice. 2009. je Partizan kao domaćin dobio Zvezdu 3-2, a prošle sezone je u seriji na tri pobede Zvezda bila bolja od Mege.

ABA liga je do sada imala tek sedam izdanja plej-ofa, a u dve majstorice je Zvezda slomila otpor Budućnosti 3-2, a i tada je bio ključan domaći parket hale "Aleksandar Nikolić".

U vremenu nekadašnje Jugoslavije se 80-ih desilo da gosti dobijaju majstoricu, ali u serijama na dve pobede. Bosna je dobila Šibenku 1983, a Zadar Cibonu 1986.

Zvezda i Parrizan su samo dva puta igrali majstoricu međusobnu u finalima za trofej. 1993. je slavila Zvezda, a 2009. Partizan.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR