Glas Javnosti

DENVER DOVODI JOŠ JEDNOG SRBINA? Nikola Jokić i Nikola Jović ili možda nešto drugo

Košarka
Autor: Glas javnosti

Sinoćnji trejd sa Oklahoma Siti Tanderima, u kojem su poslali Džamajhla Grina i jedan budući pik za ovogodišnji 30. izbor na draftu i takođe neke buduće pikove, stavio je Denver Nagetse u značajno bolju poziciju pred draft noć.

Nova era u menadžmentu Nagetsa nakon iznenadnog odlaska Tima Konelija u Minesotu i zvanično je počela. Njegov naslednik na mestu izvršnog predsednika košarkaških operacija Kelvin But povukao je sinoć prvi konkretan potez.

On je trejdovao veterana Džajmajhla Grina i pika prve runde 2027. godine u Oklahomu u zamenu za 30. pika na ovogodišnjem draftu i dva buduća pika dugre runde.

Ovaj potez novog glavnog operativca "Grumenja" može se "čitati" na nekoliko načina. Bar na dva.

Prvi je onaj koji bi srpskoj košarkaškoj javnosti verovatno bio najzanimljiviji. 

Po tom scenariju, Nagetsi bi sa 30. mesta pokupuli mladog srpskog reprezentativca i jedinog Srbina na draftu Nikolu Jovića, koji je, kako se može čuti od kolega iz Kolorada, poprilično zaintrigirao trenerski staf tima čija je prva zvezda Nikola Jokić.

Kako će Nagetsi gotovo izvesno sa 21. pika, koji je od ranije njihov, birati "lokalnog" momka Dejvida Rodija, snažnog beka sa komšijskog Kolorado Stejt Univerziteta koji će timu doneti čvrstinu u odbrani i solidan šut sa distance, moguće da je ovaj potez trejda uoči Drafta koji se održava u Bruklinu 23. juna odrađen kako bi se ostalo u konkurenciji za momka iz Mege, kojeg samo jedno slovo u imenu i prezimenu razlikuje od dvostrukog MVP-a lige.

Upravo je Nikola Jović jedan od igrača "sa strane" kojem se predviđa siguran izbor u prvoj rundi, i momak na kojeg američki mediji i skauti prilično obraćaju pažnju. U brojnim izveštajima i "skauting riportovima" Jović se apostrofira kao polivalentni igrač čije bi fizikalije i talenat u NBA ligi mogle da se koriste i dodatno razvijaju.

Osim statističkih podataka iz nedavno završene sezone ABA lige, u kojoj je beležio 11,7 poena, te 4,4 skoka i 3,4 asistemcije po meču, ističe se da je Jović izabran za Top Prospecta regionalnog takmičenja, ali to da je bio MVP beogradskog turnira junioreske Evrolige i deo najbolje petorke na juniorskom prvenstvu sveta.



Kako se može čuti od ljudi koji detaljno prate dešavanja u Denveru, ideja "front ofisa" je da pokuša da oko Jokića, ali i oporavljenog Džamala Mareja okupi igrače koji će moći da pomognu odmah, da budu instant pojačanje i daju timu dubinu i širinu koja je nedostajala u ovogodišnjem plej-ofu.

S tim u vezi, postoji i druga opcija i drugi način sagledavanja ovog trejda Nagetsa.

Naime, ovo bi moglo da znači i spremnost i indirektnu najavu Nagetsa da žele da budu aktivni na tržištu i probaju da tokom draft noći pokušaju da se "popnu" još više na listi za biranje, ili da trejduju neki od ova dva pika prve runde za nekog od već dokazanih igrača iz lige i na taj način momentalno pojačaju rotaciju.

Prosto, svi u ovoj franšizi svesni su da je vreme za napad na titulu sad, i da se mora već ove sezone iskoristiti to što Jokić dominira ligom, pa je nada i vera da bi uz konačno zdrave Mareja i Portera i dobre dodatke timu, to bio bio sastav kadar da se "pobije" sa aždajama, pre svega na Zapadu.

Dakle, u isto vreme kad planiraju budućnost ekipe, Kelvin But i saradnici moraju da misle i na sadašnjosti, a s obzirom da mesta u seleri-kepu ima za oko 6,5 miliona dolara, gledanjem liste slobodnih agenata jasno je da tu i te kako ima igrača koji mogu pomoći.



Između ostalih u taj cenovni rang ulaze recimo Viktor Oladipo, Nikolas Batum, Oto Porter Džunior, Malik Monk, Šejk Milton, Erik Paskal, Džoš Okogi, Karmelo Entoni, Pet Konaton, Hasan Vajtsajd... Svi oni, pa mi još neki drugi koje nismo naveli, spadaju u red igrača koji bi i svojim iskustvom i svojim kavlitetom značili Denveru i koji bi podigli kvalitet bez ikakve sumnje.

Šta će prevanguti kod rukovodioca tima iz Kolorada ostaje da vidimo, i to vrlo brzo. Kao što smo već spomenuli, noć Drafta je 23. juna, a do tada i u samoj noći biranja mnoge odluke, neočekivane i nepredvidive su moguće. 

A cilj? Pa cilj je da ekipa Majka Melouna bude bolja sada i odmah.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR