Glas Javnosti

Počinje Liga šampiona sa 36 timova: Gde su tu Zvezda i Partizan

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Svaka ekipa će igrati osam mečeva u ligaškom delu

UEFA je zvanično potvrdila ono što je odavno i bilo najavljeno, da će se desiti od sezone 2024/25, a to je već naredne sezone - Liga šampiona će se igrati u novom formatu  sa 36 timova.

Ovo će povećati broj ekipa za četiri, ali i broj mečeva koje će ekipe igrati u grupnoj fazi takmičenja.


Prva, grupna faza, sa četiri ekipe podeljenje po osam grupa, gde svako sa svakim igra meč kod kuće i u gostima ide u zaborav. U novom formatu će ekipe biti klasifikovane u jedinstvenoj ligi i biće sve zajedno rangirane. Svaka ekipa će igrati osam mečeva u ligaškom delu, od toga će četiri biti na svom terenu, a četiri na gostovanju.

Timovi će biti podeljeni u četiri šešira na osnovu koeficijenata. Svaka ekipa će dobiti po dva rivala iz preostalih šešira i jednog iz svog šešira, a žreb će odrediti ko će biti rivali.

Posle ligaškog dela gde će svaka ekipa da odigra po osam mečeva, prvih osam ekipa će biti automatski u nokaut fazi, dok će ekipe od 9. do 24. mesta igrati dva međusobna meča kod kuće i u gostima kako bi obezbedili mesto u 16 najboljih.


Ekipe koje budu ispod 25. mesta biće eliminisane bez učešća u Ligi Evrope. Nastavak nokaut faze obavljaće se po dosadašnjoj proceduri koja je već i postojala sve do finala.

Šta ovo znači za Zvezdu i Partizan?
Srbija je prošlu sezonu završila na 11. mestu, ali ono sada ne donosi direktno mesto u Ligi šampiona, već će šampion sada biti u plej-ofu za Ligu šampiona.

Pošto je trka u Srbiji neizvesna, trenutno je jasno da će šampion biti Partizan ili Zvezda. Ko bude drugoplasiran, počeće kvalifikacije od drugog kola i moraće da prođe tri kruga kvalifikacija da se domogne Lige šampiona kroz "nešampionski put", koji po pravilu bude i teži.

Osvajač Kupa Srbije će igrati plej-of za Ligu Evrope, dok će ekipa koja završi na trećem mestu igrati drugi krug kvalifikacija za Ligu konferencija


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR