Glas Javnosti

Provokatori koji nas uvek uspešno isprovociraju

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Granit Džaka i Đerdan Šaćiri bili su i ostali najobičniji provokatori. Hvatanjem za “kohonese” i veličanjem terorista (Adema Jašarija, p.a.) ovi dobri igrači, ali i deklarisani šovinisti, uspeli su da fudbal pretvore u zabavu niskih strasti.

Sve što su uradili na terenu, krijući se iza dresa švajcarske reprezentacije, stavili su u drugi plan i naišli na osudu čak i u državi za koji nastupaju, ali i na Kosmetu s kojeg vode poreklo.

Imali smo pred utakmicu priliku dva puta da razgovaramo s Granitom Džakom, kapitenom Švajcarske. Pošto je posle Mundijala 2018. godine dobio packe od Saveza, jer se kao lider tima bavio provociranjem Srba i veličanjem Kosova, Granit je ovih puta stavio masku nevinog dečaka i tražio da se priča samo o fudbalu, da je meč sa Srbijom kao i svaki drugi… Čak je ulogu pomiritelja toliko ozbiljno shvatio da je dobio i aplauz od stranih novinara koji ne poznaju dovoljno lik i delo Granita Džake.


Još posle incidenata u Rusiji, pokazivanja Mirkova posle golova i stavljanja zastave Kosova na kopačke, Džaka se “pokajao”.

“Sve je dobro prošlo u utakmici protiv Srbije. Osim dvokrilnog orla. Nije trebalo to da uradim”, rekao je tada Džaka za švajcarski „Blik“.

Za razliku od njega, Đerdan Šaćiri nije hteo da razgovara sa srpskim izveštačima, čak ni na engleskom jeziku.

Na novoj utakmici s Srbijom, ovde i Dohi, Džaka je pokazao pravo lice. Provocirao je srpske navijače, klupu “orlova”, hvatao se za međunožje, dok ih je Šaćiri ućutkivao. Granit je čak i iscenirao fizički sukob sa Nikolom Milenkovićem.

Posle pobede krenule su salve uvreda i provokacija.


Spominjao je neke besmislene osvete 1999, 2018. i 2022, aludirajući na NATO agresiju i dve fudbalske pobede. Toliko mržnje zasmetalo je čak i švajcarskim medijima, pa i kosovskim.

“Gde je bio Džaka? Gde je čovek koji je glasio za lidera i koji je bio najglasniji na terenu”, zapitao se Sep Blater, bivši predsednik FIFA.

Švajcarci se pitaju zašto je pokrenut samo postupak protiv Srbije, a ne i protiv Džake.

“Srbi su pravili greške, kao i Džaka. Ako dodamo još ulja na vatru, biće beskorisno. Ko god da je pokrenuo konflikt, ako on potraje dugo, nigde nas neće odvesti”, piše “Blik”.

Gestovi Džake isprovocirali su i reakcije na Kosovu i Metohiji. Osudila ih je novinarka Zana Avdiju, koja je rekla da je potez Granita “sraman, skandalozan i uličarski“. Zato sada trpi brojne uvrede i pretnje, a javno joj je u emisiji pretio i otac Granita Džake.

U celoj priči Srbi su opet dozvolili da budu isprovocirani. I što je najgore nekim potezima sveli su nas u istu priču sa Džakom i Šaćirijem. I Srbi su se hvatali za međunožje i psovali majku. Infantilno i poražavajuće.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR