Glas Javnosti

KO JE SKUPLJI: ZVEZDA ILI DINAMO? Igrači 'modrih' vrede preko 100 miliona evra!

Fudbal
Autor:

AKO Crvena zvezda i Dinamo budu uspešni u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Šerifa i Legije, ljubitelje fudbala na ovom prostoru čeka prvi veliki balkanski derbi, posle 30 godina.

Srpski prvak je sinoć igrao protiv moldavskog predstavnika, hrvatski će danas protiv Poljaka, čiji je barjaktar naš Filip Mladenović, nekadašnji igrač crveno-belih.

Revanši su na programu za sedam dana i budu li Zvezda i Dinamo pokazali sve što znaju, na programu će biti okršaj najvećih klubova sa prostora nekadašnje SFRJ za mesto u ovosezonskoj grupnoj fazi Lige šampiona.

Naravno, biće neizbežno i pominjanje nefudbalskih stvari, mnogi onaj neodigrani sudar od 13. maja 1990. i nerede na zagrebačkom Maksimiru vezuju za najavu rata, koji je rasparčao nekadašnju državu Jugoslaviju u poslednjoj deceniji 20. veka.

Međutim, nada je i stručnjaka, aktera, medija i normalnih navijača da će te stvari ostati po strani i da će se posle potencijalnog duela pričati samo o majstorijama Kataija, Oršića i ostalih asova.

Teško je uopšte zanemariti priču o tom sudaru, iako je daleko još od zakazanog. Treba preskočiti dve prepreke, koje mogu da pokvare planove i jednima i drugima.

Ipak, ukoliko dođe do duela (17. avgusta prvi meč u Beogradu, 24. ili 25. revanš u Zagrebu) od kojeg Balkan već polako podrhtava, Zvezdu čeka rival sa ozbiljnim kontinuitetom igranja Evrope i najskuplji sastav sa ovih prostora.

Prema pedantnim informacijama sa sajta "Transfermarkt", "modri" su procenjeni na 133,30 miliona evra, skoro duplo više od našeg šampiona (64,15). Najvredniji pojedinac Zagrepčana je golman Dominik Livaković (15 miliona), koji je činio čuda na minulom EP, bio uzdanica Hrvata, ali je i dalje mlad i neiskusan što ga čini podložnim kiksevima.

Odmah iza njega su ofanzivci Luka Ivanušec (13,5), Lovro Majer (13), kao i Bruno Petković i Mislav Oršić (po 12), momak koji je prošle godine het-trikom nokatuirao Totenhem u Ligi Evrope i živi za utakmice kakve bi bile one sa beogradskim velikanom.

Što se tiče Zvezde, najvredniji dragulj u izlogu je Mirko Ivanić, vredan 6,5 miliona, pa slede mladi biseri Veljko Nikolić, Željko Gavrić...Ono što Dinamo izdvaja od svih ostalih ekipa iz zemalja članica bivše "Juge", jeste i kontinuitet igranja na međunarodnoj sceni budući da su od 1991. godine 16 puta igrali u grupnim fazama UEFA takmičenja - sedam puta u Ligi šampiona i u devet navrata u Ligi Evrope/Kupu UEFA.

Zvezda, s druge strane, tek u poslednjih pet godina je uspela da se stabilizuje u internacionalnim vodama, proteklih pet sezona računaju se kao najuspešnije među crveno-belim pristalicama u postbarijevskom periodu, zbog po dva plasmana u grupu LE i LŠ. Od 1991, samo još dva puta bila deo nekog međunarodnog karavana (1992 KEŠ, 2005/2006. Kup UEFA).

Naravno, sve te propratne stvari će verovatno pasti u vodu, budu li Zvezda i Dinamo odigrali dvomeč na "Marakani" i "Maksimiru" u vrelim atmosferama, presudiće svaki kapljica znoja i svaki pretrčani kilometar, možda poneka greška ili potez fudbalskih genijalaca kojih ima u oba tima.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR