Glas Javnosti

FUDBALSKI SVET U ČUDU: Liverpul se prodaje

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fenvej sports grup stavlja Liverpul na prodaju, piše Atletik.


 Za zainteresovane strane izrađena je kompletna prodajna prezentacija. FSG je razmatrao različite opcije u prošlosti, ali je odlučio da ne ide dalje. Nejasno je da li će na kraju biti postignut dogovor ili ne, ali FSG čeka ponude. Goldman Saks i Morgan Stenli su zadržani da pomognu u procesu prodaje - navodi se. 

- FSG je često dobijao upite zainteresovanosti od trećih strana koje žele da postanu akcionari Liverpula. FSG je ranije rekao da bismo pod pravim uslovima razmotrili nove akcionare ako bi to bilo u najboljem interesu Liverpula kao kluba - navodi se u zvaničnom dopisu Atletiku. 


- FSG ostaje u potpunosti posvećen uspehu Liverpula, kako na terenu, tako i van njega - navodi se u tekstu.

FSG je uglavnom u vlasništvu Džona V. Henrija, koji je bio jedan od dva osnivača zajedno sa predsednikom Tomom Vernerom. Grupa je prošle godine prodala 11% udela RedBird Capital Partnersu za 750 miliona dolara (655 miliona funti). RedBird je nedavno postao i većinski vlasnik italijanskog šampiona Milana.

Gerri Cardinale, vlasnik RedBird Capital Partners, ranije je odbio da isključi vlasništvo nad Liverpulom u budućnosti nakon FSG-a. Na američkom samitu o sportu Financial Times-a 2021. godine, Kardinale je priznao da posedovanje Liverpula nije bio deo prvobitnog plana njegove privatne kompanije.

Ali na pitanje da li bi isključio buduću kupovinu, on je rekao: Ne, definitivno to ne bih isključio jer bi to bila privilegija, ali mislim da je Liverpul u fantastičnim rukama sa trenutnom grupom.


FSG je preuzeo Liverpul u oktobru 2010, kupivši klub od kontroverznih američkih vlasnika Džordža Džileta mlađeg i Toma Hiksa. Za to vreme su transformisali klub, doveli su Jirgena Klopa, osvojili svoju prvu titulu u Premijer ligi, kao i brojne druge trofeje, uz jednu Ligu šampiona iz tri finala.

Takođe su transformisali Enfild sa novom glavnom tribinom i tekućim preuređenjem Enfild roud tribine, kao i preseljenjem iz Melvuda u novi objekat za obuku u Kirkbiju, vredan 50 miliona funti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR