Glas Javnosti

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI: Nisam tiranin, ali će se znati red! Selekcija jedne zemlje, nije klupski angažman!

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Dragan Stojković "Piksi" je potvrdio da će u njegovoj reprezentaciji Srbije morati da se zna red, ali je istakao da neće biti "tiranin".

Javnosti je obećao da će biti ponosna na nove "orlove" i priznao da voli napadački, "pa i rizičan fudbal": "Ako treba da gubimo, neka bude 4:3, kod mene nećemo gubiti 1:0".

Naravno, Piksi je dugo bio ikona reprezentacije, apsolutni vođa na terenu, ali ne želi da pravi poređenja sa vremenom kada je on bio igrač.

"Teško je praviti poređenja u generacijama i vremenu. Sada je modernije, živimo u visokoj tehnologiji. Razumem, ne mogu da zabranim igračima da koriste telefone. Neko brani, ali ja nisam među njima, jer svaka vrsta zabrane može da ima kontra efekat. I ja koristim telefon na isti način na koji ga oni koriste. Moramo to poštovati. Postoje tu rituali kod igrača, u smislu da želi da se čuje sa suprugom, da vidi dete – zašto bih mu ja to branio? Nisam ja tiranin. Biće nekih stvari što se tiče discipline, naravno", rekao je Stojković za TV Arena sport.

Prva stvar u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru jeste primena njegove filozofije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by World Cup Fever ⚽ (@world_cup_fever_es)

"Volim atraktivan, dinamičan fudbal, pa i rizičan, a braniti se samo je dosadno i neatraktivno. To je ono što ono želim… Nisam se bavio kalkulacijama. Mi ćemo igrati iz utakmice u utakmicu i tabela me neće zanimati do poslednjeg kola. Važno je da se ona zna, ali to će biti pokazatelj onoga šta ste uradili, nema tu laži i prevare. Veoma je bitno važno da znate i kako da gubite utakmice, ako morate da gubite, onda da gubite sa stilom. Da izgubite a da ne šutnete na gol ili ne povežete dve akcije za 90 minuta ili ne pređete centar? Pa koji je to fudbal? Ja takav fudbal ne želim. Ako gubimo, izgubićemo 4:3, a ne 1:0. To ne bih sebi oprostio. Verujte mi da neće biti tako", rekao je Stojković.

A da li će biti trener ili drugar sa igračima? Pričalo se o mnogim zabranama…

"To zavisi od igrača, isključivo od njih. Ono što oni žive ja sam prošao. Imao sam mnogo trenera i znam kako se treba ponašati i šta treba raditi. Kad kažete zabraniti, to zvuči strogo, ali biće zabranjene neke stvari, negativno komentarisanje u javnosti, ponašanje koje mora da bude adekvatno ulozi koju nosite, ima tu dosta stvari, ko igra ko ne igra, ko ulazi, ko izlazi… Ima tu dosta stvari. Ja moram da imam ful koncentraciju i tu neće biti problema", rekao je Stojković.

On je kazao da je osetio podršku "na svakom koraku" i da je to bio jedan od motiva što je prihvatio posao, iako je vera u nacionalni tim na jako niskim granama.

"Poverenje je opalo. Ima negde inata u meni, želim da pokažem da možemo da igramo taj fudbal na način na koji ljudi od mene očekuju. Poverenje nije veliko, doživeli smo udarac od Škotske, ali iz svakog neuspeha treba izvući lekciju i pouke. Mislim da smo dovoljno pametni da ne ponavljamo greške. Ne verujem da je nedostajalo želje, ali se nije pokazivalo. Ti momci vole svoju zemlju, tu nema dileme, mislim da imaju veliki motiv, ali nisu uspevali da pruže maksimum kad se od njih očekivalo. Na meni je da pronađem razloge i rešim probleme. Pričalo se da oni dolaze ovde da se provedu i da nisu koncentrisani na svoj posao da igraju, da se bore. Mislim da to nije tačno, mislim da i te kako vole reprezentaciju i stalo im je do uspeha. Ja ću biti kormilar lađe i vođa u bilo kom smislu, da ih ubedim da vrede", kazao je Stojković.

Osim discipline, pričalo se da će Piksi i praviti rezove i odstraniti neke igrače…

"Ovo je suviše ozbiljna stvar, selekcija jedne zemlje, nije klupski angažman. Svi navijamo za svoju zemlju, bez obzira da li neko navija za jedan klub ili drugi. Interes svih je da naš fudbal napravi uspeh, napravi igru koja će pleniti, zadovoljiti sve koji je budu gledali. Da bi se to uradilo, promene su neophodne. Nije tu stvar da li ću se zahvaliti ili ne. Tu je potpuno jasno da neki igrači ne mogu da nastave u ovom ritmu. Prvo, nisam zadovoljan kako su igrali, a drugo i neke druge stvari su u pitanju. Odluka ko je na spisku i ko će igrati je na meni. Mislim da neću pogrešiti", rekao je Stojković.

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR