Glas Javnosti

DOPING SKANDAL TRESE OSTRVO! Igrači Premijer lige dopingovani, niko nije kažnjen

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Čak 15 fudbalera iz Premijer lige Engleske i 88 igrača iz Engleske, Velsa i Škotske je palo na doping testovima u periodu između 2015. i 2020. godine.

Ove podatke izneo je dnevnik Dejli mejl uz konstataciju da nijedan od njih nije dobio zabranu igranja, niti bilo kakvu kaznu.

Kako se navodi u detaljnom izveštaju, od 15 dopingovanih, njih 12 je koristilo supstance koje poboljšavaju performanse na terenu.


Jedan je bio pozitivan na amfetamin, dok je trojici u krvi pronađen trijamsinolon, kortikosteriod koji je koristio biciklista Bredli Vigins pre pobede na Tur de Fransu.

U četiri slučaja korišćen je stimulans ritalin, a u jednom pojačavač humanog korionskog gonadotropina (HCG) hormona, često zloupotrebljavan u biciklizmu i mešovitim borilačkim veštinama,piše Blic.

Ostali rezultati su bili pozitivni na steroidni prednizolon i njegov derivat, kao i diuretik indapamid, koji mogu pomoći mršavljenju i služe kao maskirno sredstvo za druge zabranjene supstance.



"Samo 39 od 88 pozitivnih naveo je UKAD (britanska antidoping agencija) kao odgovor na zahtev za informacijama. UKAD je odbio da navede preostalih 49 slučajeva iz različitih razloga. Fudbalski savez obavestio je UKAD da bi bilo neprihvatljivo otkrivanje pojedinosti o pitanjima vezanim za korištenje supstanci koje je zabranila Svetska antidoping agencija, ali ne i Fudbalska asocijacija Engleske. Ostali razlozi za neotkrivanje su bili zaštita maloletnika i činjenica da bi otkrivanje drugih informacija moglo ugroziti istražnu funkciju UKAC-a", izveštava Dejli Mejl.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR