Glas Javnosti

ZAŠTO JE ŠOLC IZGUBIO REGIONALNE IZBORE: Da li će Merkelina stranka doneti novi zaokret u Nemačkoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je na kormilu države nasledio Angelu Merkel, pretrpele su istorijski poraz u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.

Ubedljivu pobedu na izborima odnela je Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka bivše kancelarke.

Kao i na federalnim izborima, partija Zelenih bi mogla da odlučuje o formiranju nove vlade u okviru potencijalne koalicije sa Šolcovim socijaldemokratama i liberalima (FDP). Zeleni imaju ključnu ulogu i mogu da sastave vladu sa demohrišćanima, dok je za savez sa socijaldemokratama potrebno da liberali ne pređu cenzus, ili će, ako ga pređu, morati da učestvuju u koaliciji.

- Socijaldemokratska stranka (SPD) će pokušati da formira takozvanu "semafor koaliciju" sa Zelenima i FDP - najavio je generalni sekretar ove partije Kevin Kinert.

Prema rezultatima ankete nemačkog Instituta za politička istraživanja "Infratest dimap", CDU je dobila 35,7 odsto glasova, dok su socijaldemokrate osvojile 27 odsto. Zelenima je pripalo 18,1 odsto biračkog tela, skoro 11,7 odsto više nego na prethodnim izborima.

Veliki gubitnici su liberali koji su na samoj ivici izbornog cenzusa od pet odsto, komentariše Dojče vele i dodaje da je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) takođe izgubila deo birača u odnosu na prošle izbore, ali da će, po svoj prilici, ponovo biti u pokrajinskom parlamentu, za razliku od Levice, koja je daleko od cenzusa. Izbore je obeležio i rekordno mali odziv birača, 56 odsto, što je devet procenata manje nego pre pet godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR