Glas Javnosti

NEMAČKA NA PRAGU VELIKOG ŠTRAJKA: Poslodavci kažu da sindikati preteruju


Autor: Glas javnosti

Milioni putnika i zaposlenih širom Nemačke koji svakodnevno idu na posao javnim prevozom suočili su se u ponedeljak sa štrajkom upozorenja bez presedana. Dva velika sindikata EVG i Verdi bore se za veće plate radnika. Poslodavci ih oštro kritikuju zbog štrajka, prenosi nemačka novinska agencija (DPA).

S druge strane, lider sindikata železničara EVG Martin Burkert branio je štrajk koji je organizovan zajedno sa sindikatom servisa Verdi i istakao da se pravo na štrajk ostvaruje odgovorno. „Ne, ne preterujemo“, rekao je Burkert u petak.

Masovna paraliza saobraćaja planirana je za ponedeljak. Štrajk upozorenja će uticati na javni prevoz, uključujući međugradske i lokalne vozove, kao i na autoputeve, vodene puteve i luke, kao i domaće letove na mnogim aerodromima.


Sektor logistike upozorava na opasnost od "haosa u snabdevanju" i traži da se u nedelju ukine zabrana saobraćaja kamiona. Predsednik granskog logističkog udruženja Dirk Engelhard (Engelhardt) rekao je u petak za Bild da „preti haos u snabdevanju i milionske štete ako se roba ne isporuči na vreme“.

Predsednica udruženja poslodavaca u javnim službama lokalne samouprave VKA Karin Velge rekla je da sveobuhvatna obustava rada "nije u redu".

Ona je pozvala sindikate da daju pozitivan signal uoči trećeg kruga kolektivnog pregovaranja javnih službi na lokalnom i saveznom nivou, što je i glavni razlog za organizovanje štrajka upozorenja, uz pregovore o platama železničara.


„Ako pogledamo Francusku, vidimo kuda vodi kada krenete pogrešnim putem“, rekao je Kampeter. U Francuskoj su štrajkovi relativno česti, a poslednji, posebno žestok, bio je usmeren protiv reforme penzionog sistema predsednika Emanuela Makrona.

U Francuskoj govorimo o političkim štrajkovima sa političkim zahtevima, što u Nemačkoj nije slučaj, rekao je Burkert za Radio Dojčlandfunk. U pregovorima koje vode EVG i Verdi, reč je o radničkim platama i pravima iz kolektivnih ugovora.

Glas javnosti/Fenix magazin

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR