Glas Javnosti

Propalo izglasavanje nepoverenja vladi premijera Severne Makedonije ZORANA ZAEVA

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Pokušaj opozicionih stranaka da u Sobranju Severne Makedonije izglasaju nepoverenje vladi premijera Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i DUI, nije uspeo, jer se jedan od potpisnika inicijative za smenu vlade predomislio i nije došao na sednicu.

Poslanik najveće makedonske opozicione stranke VMRO DPMNE i njen potpredsednik Aleksandar Nikolovski je oko 21.30 izjavio novinarima da poslanici opozicionih partija napuštaju Sobranje i optužio je vlast da je pogazila demokratiju i kidnapovala poslanika da ne bi moglo da bude izglasano nepoverenje vladi.

„Nažalost imamo još jedan dan koji će ostati zapisan u crnim stranama makedonske istorije. Danas je u Makedoniji pogažena demokratija. Danas je u Makedoniji kidnapovan poslanik“, rekao je Nikolovski.

Poslanik VMRO DPMNE je rekao da je „od danas jasno da vladajuće partije SDSM i DUI zajedno imaju 59 poslanika, da opozicija ima 60 poslanika i da je jedna poslanik kidnapovan“ i istakao da su „brzi vanredni parlametarni izbori jedino rešenje za političku, bezbednosnu i zdravstvenu krizu u kojoj se nalazi država“.

Opozicione partije su pokušavale da obezbede parlamentarnu većinu danas od 11.00, kada je predsednik Sobranja Severne Makdonije Talat Džaferi započeo sednicu, da bi je je ubrzo napustio jer ne želi da bude 61. glas opozicije za sednicu o inicijativi sa kojim se ne slaže i prepustio predsedavanje svom zameniku iz Bese.

Inicijativu za glasanje o poverenju podneo je 61 poslanik makedonskih opozicionih partija VMRO DPMNE, Levice, Alijanse za Albance i Alternative, kao i Bese koja je još deo vlade, ali pre početka sednice jedan od poslanika te partije Kastriot Redžepi je objavio da neće prisustvovati sednici. Parlament Severne Makedonije ima 120 poslanika.

Sednici parlamenta Severne Makedonije o pitanju poverenja vladi Zorana Zaeva nisu prisustvovali poslanici kolacije oko njegove stranke SDSM i albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Nakon što poslanik Bese nije došao na sednicu parlamenta lider te manje albanske partije Bilal Kasami je podneo prijavu policiji da je Redžepi nestao, što je Redžepi dematovao u videu objavljenim na društvenim mrežama, ali nakon toga je Kasami izrazio sumnju da je ta izjava data pod prisilom.

Koordinator poslaničke grupe vladajuće SDSM Jovan Mitreski je posle podne na konferenciji za novinare u Sobranju rekao da je, prema njegovim informacijama, Kastriot Redžepi „bio pod pritiskom onih koji optužuju za pritiske“ i istakao da će postojeća parlamentarna većina nastaviti da raste.

On je rekao da je lider VMRO DPMNE Hristajan Mickoski poslednjih dana „euforično pumpao neistine da ima 61 poslanika za nepoverenje vladi“. „Micoski slagao narod. Nema nove većine u Sobranju“, rekao je Mitreski.

Prema Poslovniku Sobranja, za inicijativu o poverenju vladi mora da se glasa do ponoći istog dana u kojem je sednica započeta. Predsednik parlamenta Džaferi je rekao kasno večeras, nakon što je opozicija napustula zgradu Sobranja, da do 24.00 mora formalno da zatvori sednicu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR