Glas Javnosti

U Hrvatskoj zabranjeno kupanje u zaštićenoj laguni, more zagađeno fekalijama

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre u Hrvatskoj i dalje je zagađeno fekalijama pa je još uvek na snazi odluka Županijske inspekcije za zaštitu okoline o zabrani kupanja na tom području, potvrđeno je u petak.

Naime, i nakon najnovijeg uzorkovanja koje je obavljeno u utorak, primećen je povećani broj bakterije Ešerihije koli u vodi, koji premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje.

"Bakterija je i dalje prisutna u velikoj meri, na lokaciji kod obližnje crpne stanice u vlasništvu kompanije Albanež d.o.o za javnu odvodnju vrednost je dosta velika, dok je prema kopnu situacija puno bolja", rekla je upravnica za zaštitu i unapređenje okoline i monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić.

 

Zbog toga je situacija i dalje nepromijenjena, zabrana kupanja i dalje vredi, a novo će se uzorkovanje vode obaviti za petnaestak dana.

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza pokazao je monitoring Zavoda za javno zdravlje istarske županije pre dve sedmice, nakon zahteva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja.

Reč je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvek nije poznat. Srećom, kaže Kauzlarić, ne radi se o plaži, tamo se retko ko kupa jer je voda plitka i muljevita.

Osim toga, to je područje pod zaštitom Natura 2000.

Glas javnosti/R02B

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR