Glas Javnosti

U HRVATSKOJ POMAMA ZA EVRIMA: Kuna sve SLABIJA, USKORO stabilizacija tržišta

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Zbog približavanja Hrvatske evrozoni, a uz to i geopolitičkih nestabilnosti, poslednjih nedelja se beleži povećana potražnja za evrima.

Kako se saznaje, to je uticalo na odnos kune i evra, pa je centralna banka već drugi put intervenisala kako bi sprečila dalje slabljenje domaće valute.

Od početka rata u Ukrajini potražnja kod hrvatskih građana za evrima porasla je za čak 70 odsto. Razloga je mnogo, kažu menjači."I ova inflacija koja je pred nama ili smo već u njoj utiče na takvu odluku građana da ulažu u evre. Pretpostavljamo da i samo ratno stanje, kao i uvođenje evra koje je pred nama", rekao je Gabor Soregi, predsednik Udruženja hrvatskih menjača.

Da je zanimanje za otkup evra povećano pokazuje i činjenica da je centralna banka u samo mesec dana dvaput intervenisala na deviznom tržištu i prodala 320 miliona evra kako bi sprečila dalje slabljenje kune. U HNB za HRT komentarišu da je trend veće potražnje za evrima prisutan još od sredine prošle godine."Ona je povezana sa dve stvari. Jedna je da je prošle godine turistička sezona bila značajno bolja, pa onda imamo i veću potražnju zbog toga za devizama, a s druge strane približava se datum uvođenja evra, pa isto verovatno deo ljudi menja svoje kune za evre", rekao je Boris Vujčić, guverner HNB.

U Udruženju banaka ističu da očekuju smirivanje situacije

"Ukupne devizne rezerve HNB i banaka dovoljne su za gotovo bilo kakvu potražnju građana, ali s obzirom na to da je kurs kune stabilan ne očekujemo pojačan interes građana za dodatnom kupovinom deviznih sredstava", saopšteno je iz Udruženja banaka.S obzirom na rasprostranjenost evra kao valute njegova dostupnost neće doći u pitanje, ali do problema bi moglo doći u menjačnicama.

"Mi ovlašćeni menjači funkcionišemo na način da otkupimo od klijenata i prodajemo dalje klijentima. Znači, eventualno je kod nas u tom smislu nestašica, jer je slabiji otkup nego što je potražnja ili prodaja", rekao je Soregi.Stručnjaci podsećaju da kad dođe kriza - štednja građana redovno beži od kuna prema evrima, ali takvi će trendovi ionako biti prisutni najduže do kraja ove godine, jer će od sledeće evro postati zvanična hrvatska valuta, piše Alo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR