Glas Javnosti

HRVATI OSTAJU BEZ ŽITA? Komšije u panici, a razlog nije rat u Ukrajini!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Rat u Ukrajini, žitnicama Evrope, kako ga mnogi nazivaju, nije trebalo da stvori probleme u snabdevanju Hrvatske hranom, jer lokalna proizvodnja žitarica raste iz godine u godinu.

Ali niko nije računao na ćudljivo vreme, koje u poslednja tri meseca nije dalo značajnije količine kiše. Zbog toga poljoprivrednici već tvrde da će rod biti manji nego prošle godine.

- Ovde vlage baš nema.Malo je, sada treba da se seje soja pa suncokret. Sačekaćemo još malo sa kukuruzom. Zato i zatvaramo. Ako ne bude kiše, ne znam kako ćemo sa setvom. Ako čekamo nije dobro, ako sejemo nije dobro, onda je suviše suvo. Nije dobro. Nadamo se da će nešto da proklija - rekao je za RTL Vladimir Vuk, vlasnik porodične farme.

Ovakvi vremenski uslovi su najnepovoljniji za pšenicu, koje sigurno neće biti u količinama iz prethodnih godina. "Pšenica bi trebalo da bude mnogo veća. Nije napunjena, a da nismo radili sa smanjenom proizvodnjom i preradom, ni to ne bi bilo tako. Zadržali smo vlagu i to je sreća. Možemo da bacimo đubrivo i sve, ali nema kiše i žito stoji", dodao je Vuk.

Suša je problem za poljoprivrednike, ali i za stočare koji sami proizvode hranu. "Prošli put je bila kiša, pa ne znam ni pre tri-četiri meseca. Nije bilo ni snega ni kiše tokom zime, a sada je stvarno tako, situacija je takva već četiri meseca", rekao je još jedan vlasnik porodične farme Vladimir Šalković.
Uprkos najavljenim padavinama, meteorolozi tvrde da poljoprivrednicima to neće previše pomoći. "Mart kao mesec obično je suv mesec, ali ovakva suša je prilično neobična. Ovo će verovatno biti jedan od najsušnijih oerioda u istoriji Hrvatske. U većem delu Hrvatske, posebno duž Jadrana, nije pala ni kap kiše. “, objasnio je meteorolog RTL-a Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Sredinom naredne sedmice, prema prognozama, trebalo bi da padne nešto kiše, prvo na Jadranu, a potom i u unutrašnjosti. Međutim, ovo će samo ublažiti višemesečnu sušu, piše Net.hr.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP