Glas Javnosti
posta

PROCURILE PORUKE IZ MOBILNOG! Novi dokazi protiv UHAPŠENOG ministra: "UPOZORI GA, IMAĆE PROBLEM! ODUŽIĆEMO SE, POZZ"

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Poruke pronađene na mobilnom telefonu bivše pomoćnice ministra privrede Ane Mandac važan su dokaz u istrazi protiv Darka Horvata.

Istražitelji su ih pregledali još u leto 2020. godine, kada je tadašnja pomoćnica ministra Horvat bila osumnjičena da je dozvolila prijateljima Josipe Rimac da prikupljaju novac iz budžeta kroz podsticajni program, iako nisu ispunjavali kriterijume.

Međutim, preko mobilnog telefona Ane Mandac otkriven je novi trag oko ministra Horvata, piše Index.hr

Naime, istražitelji su pronašli čitave spiskove firmi koje su joj poslali potpredsednik Vlade Boris Milošević i tadašnji ministar Tomislav Tolušić, kao i dve iz Ministarstva regionalnog razvoja , državni sekretar Velimir Žunac i direktorka UO Katica Mišković.

Aktuelni potpredsednik Vlade Milošević u porukama urgirao je za kompanije koje predstavljaju srpsku manjinu.

Među tim firmama su i neke bliske Horvatu ili HDZ-u, ali i kompanije koje predstavljaju srpsku manjinu za koje je lobirao potpredsednik Vlade Boris Milošević, tada poslanik.

Istražitelji su pronašli spisak od 15-ak firmi, koje su, kako je Ana Mandac rekla Miloševiću, morale biti prepolovljene. Telegram je objavio sadržaj poruka koje su razotkrile Horvata i Miloševića.

Boris Milošević, aktuelni premijer, upitao je Horvatovog pomoćnika: "Ima li novosti za ovih 7?" na šta je ona odgovorila: "Trebalo bi da bude u redu, ali čekamo usklađenje".

Ana Mandac je jednu od ključnih poruka iz koje se jasno vidi da su ovi podsticaji nezakoniti dobila od saradnice iz Ministarstva privrede.

Pisala joj je 10. decembra 2018. godine u 18.34: "Ako razgovarate sa ministrom, upozorite ga da će, ako revizija nađe ove dokaze, odgovarati. Ne postoji zakonski način da se dodeljuju grantovi onima koji nisu ostvarili dovoljno bodova ili da od preostalih 350 odaberu nekoliko za dodelu. Odluka može biti manje vidljiva... Međutim, šta god da se uradi nije u skladu sa propisanim kriterijumima Programa."


Pronađene su i poruke koje je sam Horvat razmenjivao sa Mandac, a koje ga ozbiljno inkriminišu. Sve se dogodilo početkom decembra 2018. godine.

Horvat joj je, između ostalog, napisao nazive firmi za koje je tražio podršku i dodao: "I jedan po tvom". Nekoliko sati kasnije upitao ju je da li su odluke rešene, na šta je ona odgovorila: "Na niskom smo startu. Čekamo saglasnost Ministarstva finansija".

Državni sekretar Žunac Ana Mandac u poruci pita: "Ima li dobrih vesti", na šta ona odgovara: "Radimo na tome da bude dobro", prenosi Telegram.

Sutradan Ana Mandac ponovo dobija upozorenje od svojih kolega: "Treba da vidimo šta će revizija reći, jer će oni prvo doći kod mene i pitati me za sve. Međutim, to očito nije previše zabrinulo Anu Mandac, jer je, kako proizilazi iz drugih poruka, nastavila razmišljati da će kompaniji Eko Kotor, jednoj sa ministrove liste, izdvojiti 199.000 kuna.

"Ali oni u godišnjem izveštaju navode da nemaju zaposlenih. Posluju od 1988. godine, što znači da još nisu osnovani", stiže novo upozorenje Ani Mandac.

"Hm... Kako bi bilo da mu ipak damo 100.000 kn?" odgovara Mandac.

"Vidite sa ministrom", predlaže njen saradnik. I zaista, u sledećoj poruci Ana Mandac pita Darka Horvata koliko mu je Eko Kotor važan na skali od 1 do 10. Na to on piše: "9."

Slične poruke pronađene su i u komunikaciji Ane Mandac sa Borisom Miloševićem, kao i sa Katicom Mišković.

Velimiru Žuncu poslala poruku: "Popović na granit 100.000 kuna, Tek d.o.o. 150.000 kuna. Je li to u redu?"

Žunec odgovara: "Naravno. Hvala. Odužićemo se. Pozz."

Kada je od drugog poznanika dobila zahvalnicu za "lični angažman" na dodeli nagrada, Ana Mandac je odgovorila porukom: "Sve je ok! Radimo… sarađujemo… zarađujemo!"

Istražitelji su uočili da su firme za koje je Žunac urgirao na listi u zgradi imale oznaku (Ž), dok su one za koje je intervenisao Tomislav Tolušić označene sa (T), piše Telegram.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR