Glas Javnosti

ŠTA JE HRVATE ZABOLELO? Srbija predala Izraelu arhivu sa zločinima NDH

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatska je uputila Srbiji protestnu notu u kojoj traži da joj se preda sva arhivska građa, uključujući i ona o stradanju Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) koju je predala Izraelu.

Hrvati upozoravaju da problem arhive može da zaustavi put Srbije prema EU, piše danas Večernji list.

U tekstu se navodi da Beograd ne vraća arhivsku građu iako je Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Takođe se traži, kako se navodi u tekstu zagrebačkog dnevnika, da se Hrvatskoj preda građa s diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je na službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata”.

U Večernjem se tvrdi da je u konkretnom slučaju reč o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske koja je obuhvaćena zahtevom za povrat nestalog i koja je kao takva obuhvaćena zahtevom za povrat iz 2006, zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, pre svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.

BONUS VIDEO: Fudbalske zvezde u rukama Srpkinje

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR