Glas Javnosti

Poražavajući podaci za komšije! Hrvati su najdeblji narod u Evropskoj uniji

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Građani Hrvatske su najdeblji narod u Evropskoj uniji, navedeno je na sedmoj Konferenciji o debiljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Oko 35 odsto dece i 65 odsto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomernu telesnu masu i debljinu. Deca su na visokom petom mestu, dok su nam odrasli prvaci Evrope, kako muškarci, tako i žene", izjavila je Sanja Musić Milanović, voditeljka Službe za promovisanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ona je iznela i podatak da je u 2019. godine +, čak 2.7 odsto BDP-a potrošeno na bolesti koje su vezane za debiljinu.


"To je 1.71 milijarde evra. Ako nastavimo ovako, 2060. godine, odlaziće 3.5 odsto BDP-a, oko 5.8 milijardi evra trošićemo na nešto što je preventabilno", upozorila je.

Dodala je da je debljina rezultat okruženja koje tera ljude na to da konzumiraju više hrane, a troše manje energije. Ministarstvo zdravstva prošle godine pokrenulo je radnu grupu za izradu predloga akcionog plana za prevenciju debljine.


Direktorka Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić, kazala je da još traje usuglašavanje akcijskog plana. Očekuje se da će biti donesen polovinom ove godine.

"Gojaznost je smrtonosna bolest koju trebamo preventovati, lečiti i pratiti kroz ceo život" kazao je psihijatar Veljko Đorđević.

Glas javnosti/Hina

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR