Glas Javnosti

BOLEST KOJA JE TIHI UBICA : Gojaznost izaziva ozbiljne probleme, ali postoji rešenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prekomerna težina i višak masti stvaraju ozbiljne zdravstvene tegobe poput dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije, hipertenzije, oboljenja srca i krvnih sudova, poremećaja rada mnogih organa

Gojaznost je poštala opšteprihvaćena. Gotovo da nema čoveka koji nema višak kilograma i to se smatra normalnim, osim u slučlajevima ekstremne gojaznosti.

Prema statistici SZO, u svetu je milijardu osoba sa povećanom telesnom masom (1/7 ukupne populacije), a više od 300 miliona ljudi je gojazno. Više od 50 odsto odraslog stanovništva u Evropi ima povećanu telesnu masu, a više od 20 odsto su u kategoriji gojaznih. U našoj sredini situacija je slična, u Vojvodini je skoro svaka druga osoba gojazna.


Uzrok gojaznosti veoma je složen i tu spadaju: genetski faktori, poremećaj mehanizma regulacije osećaja gladi i sitosti, psihički faktori, endokrinološka oboljenja i drugo. Odavno je uočena genetska sklonost ka gojaznosti, ali često se kod takvih osoba nameće i potreba da se u celoj kući povećano jede, tako da često gojazni roditelji doprinose i gojaznosti dece.


Gojaznost je rešiva, ukoliko za to postoji volja i snaga. Ne čekajte da dože do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija već preduzmite male korake kako biste se bolje osećali i bili zdraviji.

Prvi korak ka promeni jeste da posetite lekara i da vas on uputi na pravu adresu kako da sebi pomognete. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP