Glas Javnosti

PLENKOVIĆ ZAHTEVA SARADNJU: Hrvatski premijer pisao Stoltenbergu - podelite informacije sa nama (VIDEO)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković poslao je danas pismo liderima zemalja članica EU i evropskih institucija, kao i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kojem ih je obavestio o padu bespilotne letelice u Zagrebu i zatražio tešnju saradnju EU i NATO u kontekstu dešavanja u Ukrajini kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

Plenković je opisao da je bespilotna letelica pala blizu centra Zagreba, u parku kraj studentskog doma u kojem je smešteno 4.500 studenata, da je udar drona napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da srećom nije bilo žrtava.

- Kako bismo se efikasno nosili sa ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačanje naših mehanizama za razmenu informacija i za brze koordinisane odgovore. Zato vas pozivam da podelite sa nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu - ističe Plenković u pismu evropskim i NATO zvaničnicima.

Plenković navodi da je u ovom slučaju pao izviđački dron, ali i ukazuje da bi sutra to mogao biti i naoružani, zbog čega je ključno uspostaviti mehanizme za detekciju i odbranu.


Pismo je Plenković poslao Stoltenbergu kao i šefovima država ili vlada članica EU, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, predsedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa sa operativnim doletom od 1.000 kilometara, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu, kao i da je u hrvatski vazdušni prostor ušao iz Rumunije i Mađarske, verovatno sa ukrajinske teritorije.

Zoran Milanović ističe da se ne zna ko je lansirao dron, niti da li je njegova putanja bila namerna ili je bio van kontrole.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP