Glas Javnosti

PLENKOVIĆ SE PRAVI TOŠA: Ne da na generale, ne haje za bombardovanje kolone u "Oluji", spreman na sve!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da Hrvatska ima mehanizme i da će štiti nacionalne interese kada je reč o optužnici srpskog tužilaštvo protiv četiri visoka oficira HV.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako ne zna ništa o mogućnosti da je Armija BiH odgovorna za raketiranje izbeglica u Oluji i da ne zna otkud potiče ta informacija, naglasivši da je za Hrvatsku neprihvatljiva „kvaziregionalna proširena jurisdikcija“ kojom se tužilaštvo Srbije proglašava nadležnim za dela na teritoriji Hrvatske.

„Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto preduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužilaštva da sebe proglašava nadležnim za navodna krivična dela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države. To je ono što govorimo stalno”, rekao je Plenković u Osjeku.

Po njegovoj oceni, „ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva“, javodi agencija Hina.

„To smo rekli puno puta i od 2018. godine bili su razgovori na nivou ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije preduzela ništa”, dodao je Plenković.

On je istakao da Hrvatska ima mehanizme i štiti nacionalne interese „vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”.

Agencija Hina podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo optužnicu „protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina“, optužujući ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestoro dece, a ranjene su 24 osobe.

Komentarišući sastanak Državnog tužilaštva (DORH) i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek na saslušanju pred saborskim Antikorpcijskim većem u sredu rekla da je dogovoren, Plenković je rekao kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konsultacije.

“Normalno je da obavimo konsultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne vladi da zauzme stavove”, rekao je Plenković, ali nije otkrio kada će biti održan taj sastanak.

Plenković je danas u Osijeku rekao i da je hrvatska politika prema BiH „prijateljska, dobrosusedska i dobronamerna“.

On je naveo da je predlog deklaracije u Bundestagu koji poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u BiH, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, predlog dokumenta levičarskih političkih grupa.

„To je predlog, nacrt dokumenta koji rade određene političke grupe levog predznaka, da to svima bude jasno, uz uticaj poslanika u Bundestagu koji su bošnjačkoga porekla. Prema tome, taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar nemačkoga parlamenta“, ocenio je Plenković.

On je naglasio da je hrvatska politika prema BiH prijateljska.

„Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusedska, dobronamerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po privrednoj razmeni, pomaže u BiH u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda”, rekao je Plenković, prenosi Nova S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR