Glas Javnosti

DOKTORI ČUDOTVORCI: U Hrvatskoj pacijentu presađena čak tri organa

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Tim Kliničke bolnice Merkur iz Hrvatske odradio je prvu višestruku transplantaciju jetre, pankreasa i tankog creva pacijentu.

Ministar zdravlja Vili Beroš čestitao je timu koji je "iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, pankreasa i tankog creva".

Beroš je dodao da se tom operacijom, tim svrstao u sam svetski vrh transplantacijske medicine i dodatno ojačao položaj Hrvatske kao najuspešnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja sveta u području darivanja i presađivanja organa.

 

Transplantacijski hirurg KB-a Merkur Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena pre dva dana u KB-u Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadijumu jetrene bolesti.

Zbog višestrukih operacija tankog creva bolovao je i od sindroma kratkog creva zbog čega je postao kandidat za transplantaciju jetre, pankreasa i tankog creva, dodao je, prenosi Kurir.


Jadrijević je rekao i da zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj nego je i retkost u ostalim zemljama Evropske unije.

"Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU", rekao je Jandrijević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR