Glas Javnosti

Ovo je pet najboljih muzeja u Beogradu: Idealni za posetu tokom vikenda

Kultura
Autor: Glas javnosti

Zvanično najstarija ustanova tog tipa, Narodni muzej Srbije osnovan je 10. maja 1844. godine i to ukazom Jovana Sterije Popovića, koji je u to vreme bio ministar prosvete

Očekivano, u glavnom gradu naše zemlje nalazi se najveći broj muzeja - što kulturno-istorijskih i umetničkih, što tehničkih i prirodno-istorijskih, ali i memorijalnih.


Međutim, ono što je za mnoge donekle neočikvan podatak jeste da je jedan nepismeni vladar zaslužan za početne korake u osnivanju muzejskih zbirki širom Srbije. Bio je to srpski knjaz Miloš Obrenović, koji je u istorijskom smislu jedan od najznačajnjih vladara u novijoj srpskoj istoriji.

1. Narodni muzej Srbije

Zvanično najstarija ustanova tog tipa, Narodni muzej Srbije osnovan je 10. maja 1844. godine i to ukazom Jovana Sterije Popovića, koji je u to vreme bio ministar prosvete. Kako navodi „Vikipedija“, prvobitan naziv ove značajne institucije bio je „Muzeum serbski“. Izuzev izuzetno značajnih srpskih i jugoslovenskih umetničkih dela, ali i numizmatičke i arheološke zbirke, u Narodnom muzeju se mogu videti i dela mnogih, na svetskom nivou značajnih umetnika. Konačna rekonstrukcija ove prestižne kulturne institucije završena je pre nekoliko godina, a Narodni muzej Srbije je svoja vrata posetiocima otvorio ponovo na Vidovdan 2018. godine.


2. Spomen-muzej Ive Andrića

U stanu u kome je živeo sa suprugom, prvom srpskom kostimografkinjom, Milicom Babić, na Andrićevom vencu broj 8, danas se nalazi spomen-muzej jedinog Srbina koji je dobitnik Nobelove nagrade. Iako površinski ne naročito velik, ovaj muzej je izuzetno značajan, jer posetiocima nudi mogućnost da vide autentični nameštaj i pokućstvo, ali i druge predmete iz perioda piščevog života.

3. Vojni muzej

Iako je Vojni muzej u okviru Beorgadske tvrđave zvanično osnovan još 1878. godine, i to ukazom srpskog kneza Milana Obrenovića, na zvaničnom sajtu muzeja je navedeno da je 1904. godine u ovom zdanju otvorena prva izložba. U to doba su bile u toku krunidbene svečanosti sprskog kralja Petra Prvog Karađorđevića, a obeležavano je i stotinu godina od kada je počeo Prvi srpski ustanak.


Nakon što je u toku Prvog svetskog rata Vojni muzej bio potpuno porušen, a značajan deo zbirke ili oštećen ili zaplenjen, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. godine donosi Uredbu o obrazovanju tog muzeja, da bi samo tri godine nakon toga bila otvorena i nova postavka. I u narednim decenijama ova značajna institucija pretrpela je razaranja, da bi nova postavka bila otvorena tek 1961. godine. Uz oko sto hiljada fotografija i zavidnu kolekciju srpskih barjaka, muzejsku zbirku čini oko čak 33 hiljade predmeta, koji su raspoređeni u ukupno 15 zbirki.

4. Etnografski muzej

Često nepravedno zapostavljen, Etnografski muzej u Beogradu ima toliko toga da ponudi posetiocima. Deo je Narodnog muzeja Srbije, a osnovan je na samom početku prošlog veka, kada je 1901. godine Etnografsko odeljenje Narodnog muzeja izdvojeno, navedeno je na zvaničnom sajtu. Tri godine docnije, na dan 20. septembra 1904. godine, kada je obeležavano sto godina od početka Prvog srpskog ustanka, svečano je otvorena i prva stalna izložba u okviru ovog beogradskog muzeja.


5. Muzej savremene umetnosti

Iako je jedan od mlađih beogradskih muzeja, Muzej savremene umetnosti je vrlo brzo okarakterisan kao izuzetno značajna kulturna institucija, koja je fokusirana na predstavljanje umetničkih dela domaćih i stranih savremenih umetnika.

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, kao i Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu nalaze se u sastavu ove institucije.


Uz raznovrstan umetnički program, Muzej savremene umetnosti u Beogradu se bavi i istraživačkim, ali i pedagoškim radom, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu, ima i vrlo plodonosnu saradnju na međunarodnom nivou.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR