Glas Javnosti

Prinudno se iseljava muzej automobila u Beogradu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Odvoze eksponate iz "Moderne garaže"

Kompletna zbirka muzeja biće rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima.

Izmeštanje automobila, dokumentacije i ostalih eksponata iz Muzeja automobila u Beogradu, koji se do danas nalazio u ulici Majke Jevrosime, trajaće do kasno u noć, potvrdio je  Bogdan Petković direktor tog muzeja. U tom prostoru bila je i kolekcija automobila nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

"Kompletna zbirka muzeja biće rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima. Najveći problem u procesu iseljenja predstavlja bogata dokumentacija muzeja jer nemamo ideju gde da je smestimo" kazao je Petković.


Na osnovu Zakona o restituciji, zgrada muzeja u ulici Majke Jevrosime vraćena je vlasnicima i kolekcija muzeja biće danas rasuta po Beogradu. Petković naglašava da je poslao dopis Gradskom sekretarijatu za kulturu ali kako ističe nije "dobio povratnu reakciju".

"Nadam se da ćemo zajedno naći rešenje za kolekciju našeg muzeja" kazao je Petković.

Zgrada koju koristi Muzej automobila izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža, Centralna garaža, u gradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. Od 1994. godine proglašena spomenikom kulture pod nazivom "Moderna garaža".

Najstariji automobil u kolekciji muzeja je Marot-Gardon, Francuska, iz 1897. godine, vozilo na tri točka, drvene karoserije (jasen), sa sedištem za dve osobe.


Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile među kojima se ističu: Ford iz 1902, Lancia Lambda iz 1925, Citroën B10 iz 1926, Buick 28-58 Opera coupe iz 1928, Škoda R6 iz 1929, Aero 10 iz 1929, Alvis iz 1930, BMW 327/328 iz 1938, Rover 14

Muzej poseduje prateću opremu: točkove, trube, fenjere, radioaparate, alate, vozačke dozvole, postere, trgovačke reklame, registarske tablice, prve saobraćajne propise i zakone.

U Muzeju se nalaze i zbirka fotografija, dokumenata starih alata i opreme, kao i biblioteka i videoteka sa više hiljada naslova.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR