Glas Javnosti

Zelenski smenio komandanta i najavio velike promene u vojsci

Svet
Autor: Glas javnosti

Volodimir Zelenski zahteva brze promene u operacijama ukrajinske vojske i najavio smenu komandanta medicinske službe.

Odluka ukrajinskog predsednika saopštena je juče posle sastanka sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

Potez Zelenskog dolazi u vreme pojačane debate o vođenju 20-mesečnog rata protiv Rusije, sa posebnim fokusom na pitanja o tome koliko brzo se odvija kontraofanziva na istoku i jugu.
 


"Na današnjem sastanku sa ministrom odbrane Umerovim postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena da se čekaju rezultati. Potrebna je brza akcija za predstojeće promene", rekao je ukrajinski lider u sinoćnjem obraćanju.

Zelenski je potvrdio da je razrešio general-majora Tetjanu Ostaščenko sa mesta komandanta medicinske službe.
 


„Zadatak je jasan, kao što je više puta isticano u društvu, posebno među borbenim medicinskim osobljem, potreban nam je suštinski novi nivo medicinske podrške našim vojnicima“, naveo je on.


Tvrdi da se radi o čitavom nizu pitanja – boljih krivina, digitalizacije i bolje komunikacije. Umerov je potvrdio smenu preko aplikacije za razmenu poruka Telegram i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, „taktičku medicinu“ i rotaciju uslužnog osoblja.

Inače, ukrajinska vojska izveštava o napretku i ponovnom preuzimanju okupiranih teritorija na istoku i jugu, a prošle nedelje je saopštila da su njene trupe preuzele kontrolu nad teritorijama na istočnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.


Ukrajinski glavnokomandujući, general Valerij Zalužni, u eseju objavljenom ovog meseca, primetio je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija da se suprotstavi ruskoj vojsci.


Iako je više puta govorio da će za napredak biti potrebno vreme, Zelenski je negirao da je rat u ćorsokaku i pozvao zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da održe nivo vojne podrške.

Ostaščenka je zamenio general-major Anatolij Kazmirčuk, načelnik vojne klinike u Kijevu. Njegova smena usledila je nedelju dana nakon što je jedan ukrajinski medij sugerisao da je njegov otpuštanje, kao i otpuštanje drugih, neizbežno nakon konsultacija sa bolničarima i drugim zvaničnicima odgovornim za podršku vojsci.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR