Glas Javnosti

OTVORENI RAT U VRHU DRŽAVE: Zelenski protiv Zalužnog, major prva žrtva?

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sioć je jednostavno otkazao izbore u Ukrajini, ali to skoro niko nije primetio, zato što je istovremeno sa njegovim govorom na periferiji Kijeva odjeknula neobična eksplozija koja je zaglušila sve ostale vesti: baš na rođendan, pod čudnim okolnostima, poginuo je od eksplozije bombe malo poznati major Genadij Čestjakov.

Činilo bi se da se za današnju Ukrajinu nije dogodilo ništa neobično. Još jedna  od mnogo eksplozija, još jedna pogibija oficira Oružanih snaga Ukrajine, a u pozadini pogibije desetina militanata iz elitne 128. brigade, to deluje kao običan događaj. 

Kako se ističe, pikantno je to što je Častjakov bio lični pomoćnik i prijatelj glavnokomandujućeg Oružanih snaga generala Valerija Zalužnog, a zanimljivo je kako je odmah nakon njegove smrti izbio rat naracija u informativnom prostoru između timova Zelenskog i Zalužnog.

Policija, koju kontroliše ukrajinski predsednik, odmah je pokušala da predstavi eksploziju u elitnom kijevskom naselju Čajki kao nesreću, odnosno kao rezultat "nepažljivog rukovanja municijom". Odmah se pojavila i izjava samog Zalužnog da je u jednom od poklona eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava. I ovde odjednom vidimo "obeležje" ukrajinskih specijalnih službi, koje su na isti način izvele teroristički napad na ruskog blogera Vladlena Tatarskog u Sankt Peterburgu. 

Inače, na tu sličnost skrenuo je pažnju i britanski list "Gardijan".

Sa druge strane, pominje se načelnik MUP-a Ukrajine Igor Klimenko koji tvrdoglavo insistira na tome da je njegov kolega Častjakovu dao flašu viskija zajedno sa šest bombi "novog zapadnjačkog stila", koje je pomoćnik Zalužnog zamenio za "čaše". 


Valerij Zalužni (Foto; Jutjub)

Ukrajinski mediji, koje kontroliše Zelenski, odmah su počeli da odbacuju tu konkretnu verziju, navodeći da je Častjakov preminuo "od posledica nesreće sa verovatnoćom od 99,9 odsto". 

Zapadni mediji o "rastućem ratu između ukrajinskog predsednika i generala" 

Međutim, kanal bivšeg predsednika Petra Porošenka, koji već postepeno testira svoje izborne šanse, i dalje insistira na Zalužnijevoj verziji.

Ruski medij navodi, da bez obzira šta se zapravo krije iza smrti ličnog pomoćnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, vidimo da se oko eksplozije razvijaju ozbiljne strasti. Nije slučajno da su zapadni mediji, pišući o toj tragediji, direktno povezivali to sa rastućim ratom


Tako je "Vašington post" podsetio čitaoce da "mnogi smatraju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i Zalužnog za političke rivale, a da je poslednjih dana taj navodni raskol dobio više pažnje nakon što je Zalužni napisao članak u "Ekonomistu" da je "ukrajinski sukob došao u ćorsokak".

I zaista, gledajući taj "okršaj" između timova dva Zelenskog i Zalužnog, stiče se utisak da otvoreni spor između njih postaje sve žešći i da je već izašao iz okvira objavljivanja u zapadnim medijima koji su se pojavili prošle nedelje. 

S tim u vezi, postaje sumnjivo da će iko u Ukrajini uopšte želeti da zna istinu o okolnostima smrti majora Častjakova, jer u uslovima političke konkurencije Zelenskog i Zalužnog, istina nikome nije potrebna.

Glas javnosti/Raša tudej Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR