Glas Javnosti

SLOVAČKI PREMIJER: Nemamo razloga da priznamo nezavisnost "Kosova"

Svet
Autor: Glas javnosti

Slovački premijer Robert Fico je naglasio da njegova država poštuje međunarodno pravo, kao i da je navikao da bude na udaru kritika zbog svojih stavova.

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna tzv. Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

On je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

"Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo", rekao je premijer Slovačke.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico odgovara da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivni mediji", postajete predmet kritike.

"Ja sam u politici od 1992. godine. Ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutru drhteći od straha, hoću li i peti put biti predsednik. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ja ne vidim razlog za promenu mišljenja kada je reč o priznanju Kosova", rekao je Fico.

Fico je, govoreći o trenutnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini citirao slovačku izreku "Ko želi da se tuče, palicu će naći" i rekao da se puno priča o evropskoj integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje tzv. Kosova tema koja koči ceo proces.


"S druge strane prihvatamo političke odluke i pozivamo Ukrajinu u Evropsku uniju. Želim svakome, ko želi da bude u Evropskoj uniji, da u njoj i bude, ali vidim razliku kada politička odluka dođe pre nego što je zemlja spremna, i vidim političke odluke koje koče već spremne zemlje, zato ću se ponovo vratiti na Srbiju i reći ću, za vas definitivno važi pravilo da ko želi da se tuče, palicu će naći", rekao je Fico.

Upitan da li postoji mogućnost da se Slovačka vrati u misiju Kfor koja je značajna za bezbednost Srba na KiM, Fico je odgovorio da je sa potpredsednikom vlade i ministrom obrane Robertom Kalinjakom razgovarao o delovanju Slovačke u inostranstvu.

"Dotakli smo se i ove misije, a ministar odbrane mi je potvrdio da ukoliko bi Slovačka bila pozvana, mi smo apsolutno spremni da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Zato mogu da kažem da ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju", rekao je Fico.


Premijer Slovačke je izjavio i da se u Evropsku uniju danas pozivaju zemlje koje politički nisu spremne, a zemlje koje pokazuju visoku meru spremnosti se politički odbijaju.

Komentarišući to što se pred Srbiju stavlja uslov da dogovor iz Brisela i Ohrida postane deo pregovaračkog okvira, istakao je da Srbija mora da računa na to da će tema tzv. Kosova biti korišćena kao kočnica kada je reč o pregovorima sa Srbijom o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Kada je reč o Slovačkoj, mogu da kažem da je članstvo Slovačke u Evropskoj uniji dobra priča. Nama je članstvo u Evropskoj uniji veoma pomoglo. Jako želim da zemlje kao što je Srbija imaju istu šansu. Jako je opasno ako u prvi plan izbijaju politički kriterijumi, a ne oni kriterijumi koji su važni: dakle kriterijum pravne države, demokratije, ljudskih prava, ekonomske spremnosti. Ako bi Srbija bila zemlja članica Evropske unije, to uglavnom smanjuje tenziju", rekao je on.

Kao primer, on je naveo da Slovačka danas ima odlične odnose sa Mađarskom i kada je reč o nacionalnim manjinama, ali da nije bilo tako u prošlosti, ali da se danas politički predstavnici dobro razumeju i ne postoje nikakva nerešena pitanja između Slovačke i Mađarske.

"Viktor Orban i ja ulažemo ogromnu energiju da bude mir i da ovde ljudi dobro žive. Verujem u tezu da ukoliko bi Srbija bila u Evropskoj uniji, tenzija ne bi bila tako velika. No smatram da će tema Kosova biti korišćena kao kočnica kada je reč o pristupu Srbije Evropskoj uniji", ocenio je slovački premijer.


On je rekao i da će se u EU u narednom periodu usvojiti takozvana Strateška agenda za predstojeći budžetski period, čiji je sastavni deo proširenje, koje ima ogromne prednosti za nove zemlje članice.

Međutim, ističe, postoje i zemlje koje smatraju da će nove članice koštati puno novca, odnosno da će puno novca odlaziti na kohezionu politiku, na poljoprivrednu politiku, a da postojeće zemlje članice više neće toliko dobijati koliko bi želele.

"Do određene mere sam vrlo realističan i želim da kažem da će proširivanje Evropske unije biti veoma zahtevan proces i ne bih sada želeo da budem preterano optimističan i da kažem da će sutra biti Srbija, Bosna i Hercegovina i ostale zemlje primljene u Evropsku uniju. Tako jednostavno verovatno neće ići, pošto će biti zemalja članice EU koje će gledati sopstvene nacionalne interese i koje će reći da će biti bolje ako se još malo sačeka sa proširivanjem", rekao je on.

Ističe i da bi za Srbiju bila ogromna pobeda da što pre postane deo Evropske unije i da je Slovačka za to maksimalno spremna, da ima iskustvo i da bi mogla to iskustvo, sa greškama koje je učinila prilikom ulaska, da prenese na Srbiju ukoliko bi Srbija to htela.


"Učinili smo velike greške i u drugim procesima, zato neću puno pametovati, niti nekome deliti savete i uvek govorim da se u drugu zemlju odlazi sa šeširom u ruci a ne sa šeširom na glavi, ali kada je reč o našim greškama, vrlo rado ćemo vam reći o njima. Želim Srbiji što bržu integraciju i u ovome imate našu punu podršku", rekao je Fico.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR