Glas Javnosti

Nerealno je očekivati povlačenje Rusije iz Krima i Donbasa, kaže slovački premijer

Svet
Autor: Glas javnosti

Ideja da će se Rusija povući iz Donbasa i sa Krima je „apsolutno nerealna“, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

„Ako neko misli da je jedino rešenje sukoba u Ukrajini to da se Rusi vrate na granicu gde su bili (pre eskalacije sukoba u februaru 2022.) i povuku se sa Krima – to je apsolutno nerealno. Moramo se prilagoditi novoj realnosti koju sada imamo. Naivno je verovati da će Rusi napustiti Donbas i Lugansk, naivno je misliti da će Rusi otići sa Krima“, ocenio je slovački premijer.

Po njegovom mišljenju, ne postoji vojno rešenje sukoba u Ukrajini.



„Zaista bih želeo da se ovaj rat završi. U suprotnom ćemo biti svedoci velikog broja žrtava sa obe strane. Ne mogu da zamislim kako će izgledati mir između Rusije i Ukrajine, ali on će nastupiti“, smatra Fico.

Garancije bezbednosti potrebne su i Ukrajini i Rusiji da bi se što pre završio sukob, izjavio je Fico.

„Govoreći o nekoj vrsti predstojećeg regulisanja rusko-ukrajinskih odnosa, može se reći da će to biti bolan proces za obe strane. Njima treba da budu date neke bezbednosne garancije. Neko treba da dȃ garancije Ukrajini, a neko Rusiji“, rekao je Fico.

Kako je dodao, Zapad je prevario Rusiju, uveravajući je da se NATO neće širiti. Stoga se Rusija bori za bezbednosne garancije za sebe „jer oseća da ih sada nema“.



Fico je ponovio da se protivi ulasku Ukrajine u NATO.

„Da bi se sukob završio, Rusija i Ukrajina moraju biti zadovoljne. Ukrajina treba da oseti da je njena bezbednost osigurana. Rusija treba da dobije garancije da se NATO neće dalje širiti na račun Ukrajine“, konstatovao je slovački premijer.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR