Glas Javnosti

Organizatori Evrovizije objasnili: Zašto je Rusija izbačena iz takmičenja, a Izrael ne

Svet
Autor: Glas javnosti

Organizatori takmičenja Pesma Evrovizije odbacili su mogućnost isključenja Izraela, sasvim suprotno od onoga što su uradili samo dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Pozivi da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju stigli su iz nekoliko zemalja, posle početka rata u Gazi, izazvanog napadom pokreta Hamas na jug Izraela.

„Poređenja između rata i sukoba su složena i teška. Mi, kao apolitična medijska organizacija smatramo da nije naše mesto da utvrđujemo takva poređenja“, rekao je za AFP Noel Karan (Curran), izvršni direktor Evropske radio-difuzne unije (EBU), koja okuplja emiteri takmičenja.

On je rekao da je EBU „svestan“ mnogih glasova koji se dižu da se Izrael isključi iz ovogodišnjeg takmičenja, koje će u maju predstavljati pevač Eden Golan. 

„Međutim, Pesma Evrovizije je nepolitički muzički događaj i takmičenje između javnih emitera koji su članovi EBU. To nije takmičenje između vlada“, rekao je Karan.

Prema njegovim rečima, u slučaju Izraela rukovodstvo EBU se složio da je izraelski javni emiter Kan ispunio sve uslove takmičenja za ovu godinu i da može da učestvuje, kao i u prethodnih 50 godina, prenosi N1.

Sa druge strane, u slučaju Rusije, „ruski emiter je suspendovan iz EBU zbog upornog neispunjavanja svojih obaveza članstva i zbog kršenja vrednosti javnog servisa“, rekao je on.

Karan je dodao da je odnos između javnog emitera Kan i izraelske vlade „fundamentalno drugačiji“ od onog između ruske televizije i Moskve, tvrdeći da je izraelska vlada „pretila poslednjih godina da će zatvoriti Kan“.

Takmičenje za Pesmu Evrovizije biće održano od 7. do 11. maja u Švedskoj. 

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR