Glas Javnosti

Finske vlasti odbile dijalog sa Rusijom

Svet
Autor: Glas javnosti

Finske vlasti ne nameravaju da vode političke razgovore sa Rusijom u vezi sa situacijom na istočnoj granici, izjavio je premijer Peteri Orpo

"Spremni smo za razgovor na diplomatskom nivou. Nema političkih razgovora sa Rusijom", rekao je šef finske vlade.

Kako je saopštila republička granična straža, ovlašćeni predstavnici finske i ruske granice održavaju redovne sastanke, ali pregovori nisu doveli do rešenja koje bi stabilizovalo situaciju na granici.


Od 18. novembra, finske vlasti su zatvorile četiri od osam kontrolnih punktova na četiri meseca: Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala. Kasnije je Helsinki odlučio da zatvori još tri kontrolna punkta na granici sa Rusijom, osim Raja-Josepi, do 23. decembra.

Moskva ne isključuje da finske vlasti mogu potpuno zatvoriti granicu. Kako je naglasio zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško , Helsinki će u ovom slučaju naneti štetu sopstvenim interesima.


Ruska strana je istakla da su optužbe za migracionu krizu na savesti onih koji ih iznose, to je želja da se problemi sa bolne glave prenesu na zdravu; same evropske zemlje su stvorile uslove da stotine hiljada migranata dolaze kod njih, a sada pokušavaju da skinu sa sebe odgovornost za ono što se dešava. Moskva je napomenula da je višemilionski tok izbeglica iz Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Ukrajine i drugih zemalja izazvan destruktivnim delovanjem Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, što je podstaklo vojne i međuetničke sukobe.


Prema rečima predsedničkog sekretara za štampu Dmitrija Peskova , rusofobični stav kojeg su lideri susedne zemlje sada počeli da se pridržavaju je za duboko žaljenje. Što se tiče optužbi na račun ruskih graničara, Peskov je naglasio da oni poštuju sva uputstva, a granične prelaze koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo.


Glas javnosti/A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR